Matovičovo harakiri

Ak si niekto lámal hlavu, čo bude robiť Igor Matovič ako minister financií, tak vo štvrtok dostal jasnú odpoveď. Presne to isté, čo robil Igor Matovič ako premiér - čo sa mu len zachce. Matovič sa nemení, je ako neriadená strela, jedno, na akej stoličke sedí. Bez informovania koaličných partnerov na vláde, ako sa patrí, sa vybral do Moskvy, kde mal rokovať o dodávkach vakcíny Sputnik V. Čo urobí nabudúce?

08.04.2021 19:00
debata (113)

Keďže práve nákup Sputnika bol rozbuškou, ktorá spôsobila vládnu krízu, vyznieva to celé ako zlý vtip. Minister financií robí to, čo je v kompetencii ministra zdravotníctva, a nový premiér s ministrom životného prostredia sa na tlačovke snažia obhájiť neobhájiteľné.

Ak si niekto naivne myslel, že po rekonštrukcii vlády sa niečo zásadne zmení, tak Matovič ho vyviedol z omylu. Aj v novej funkcii sa správa ako „odtrhnutý z reťaze.“ Nádej, že Hegerove kvetinky prežijú čo i len rok, je veľmi mizivá. „Zahradník“ Igor sa už postará, aby druhýkrát nezakvitli…

Zaujímavý je aj postoj staronových ministrov, ktorí z vlády odišli práve pre Sputnik. Richard Sulík sa rozhodol zaujať pozíciu mŕtveho chrobáka, lebo „Matovič do Ruska neletel ako minister financií, ale ako bývalý premiér, ktorý Sputnik nakúpil,“ a preto nevidí dôvod to nafukovať ako nejakú veľkú medzinárodnú aféru. Premiér Heger sa spolieha na to, „že pán Matovič vie, čo tam ide robiť“ a novinárov presviedčal, že nejde o geopolitiku, ale o snahu zabezpečiť pre obyvateľov Slovenska čo najviac vakcín.

To, čo Matovič momentálne predvádza, je politické harakiri, aké sme tu ešte nevideli. Každá vláda, ktorej je on členom, je preto vopred odsúdená na zánik.

Rovnako argumentuje aj Matovič, ktorý na sociálnej sieti napísal: „Sputnikom dnes už vo veľkom očkujú vo viac ako 50 krajinách sveta … len na Slovensku si s ním naďalej niekto hrá svoju špinavú hru. Čo tam po ľuďoch, veď ide o geopolitiku! Vraj­.“

Kto tu hrá špinavú hru? A kto hovorí o geopolitike? Európska lieková agentúra (EMA) naposledy schválila vakcínu od Johnson & Johnson a na Slovensku sa ňou začne očkovať už o necelé dva týždne. Pokiaľ ide o Sputnik, chyba zjavne nie na strane EMA.

Napríklad ruská strana nášmu ŠÚKL nebola schopná dodať 80 % dokumentov. ŠÚKL navyše vo svojom stanovisku uvádza: „Šarže vakcíny použité v predklinických testoch a klinických štúdiách publikovaných v časopise Lancet nemajú rovnaké charakteristiky a vlastnosti ako šarže vakcíny dovezenej na Slovensko.“ A sme doma! Kto si v takejto situácii na seba zoberie zodpovednosť a začne očkovať Sputnikom? Matovič?

Nie, on len konšpiruje, obviňuje a brnká na populistickú strunu. Vie, že tu existuje rezervoár voličov, ktorí majú „slabosť“ pre Rusko. Keď by však prišlo na lámanie chleba, koľkí by sa dali zaočkovať neregistrovanou vakcínou?

Takouto politikou však postupne stratí veľkú časť voličov, ktorí mu pred rokom dali hlas. Tých nových „kotleboidných“ však nezíska, pretože tí mu z princípu nedôverujú. To, čo Matovič momentálne predvádza, je politické harakiri, aké sme tu ešte nevideli. Každá vláda, ktorej je on členom, je preto vopred odsúdená na zánik.

© Autorské práva vyhradené

113 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska lieková agentúra #Igor Matovič #ŠÚKL #Sputnik V