OĽaNO mieri ku dnu

Volebné preferencie OĽaNO podľa posledného prieskumu agentúry Focus klesli pod desať percent. Je to odzrkadlenie vládnej krízy. Igor Matovič sa však správa, akoby sa nič nedialo. Žije stále v bubline fanúšikov na sociálnych sieťach.

11.04.2021 20:00
debata (103)

Čoskoro na to môže fatálne doplatiť. Ak bude nový premiér Eduard Heger obľúbený a OĽaNO bude stále padať (k piatim percentám), bude to jasný signál, že ani on, ani mnohí ďalší poslanci nemôžu s Matovičom spájať svoju politickú budúcnosť. OĽaNO sa rozpadu nevyhne.

Prekvapujúco, ostatné vládne strany krízou príliš neutrpeli. SaS len mierne klesla (ako už neraz v podobných situáciách), Za ľudí drží pevné voličské jadro na nižších, ale stabilných číslach a Sme rodina si dokonca polepšila. A to vďaka tomu, že Boris Kollár si počas celej krízy zachoval ako jediný z koaličných lídrov chladnú hlavu.

Na vládnej kríze prekvapujúco málo „zarobili“ opozičné strany, pri ktorých by sa to predpokladalo – Progresívne Slovensko, KDH a SNS. Ak nedokázali viac zúročiť taký chaos, aký predvádzali v poslednom čase vládne strany, tak by sa mala členská základňa zamyslieť, či majú dobré vedenie.

To nie je prípad odídencov od kotlebovcov. Nová strana Republika Milana Mazureka a Milana Uhríka dokonca predbehla materskú ĽS NS. Ani jedna by sa však nedostala do parlamentu. Radosť je predčasná, k nejakému spájaniu z rozumu (so SNS či s Vlasťou) určite príde. Veď škriepky medzi maďarskými stranami sú varovaním. Tie, keď sa konečne spojili do Aliancie, prehupli sa nad hraničných 5 %.

Smer, ktorý bol ešte nedávno na dne, už má vyššie preferencie ako OĽaNO. Nečudo, Robert Fico s Ľubošom Blahom sú najaktívnejší opoziční politici. Po roku od volieb by Peter Pellegrini (Hlas-SD) s Robertom Ficom (Smer-SD) získali viac poslancov ako súčasná koalícia s ústavnou väčšinou. To je vizitka umenia vládnutia súčasnej koalície.

© Autorské práva vyhradené

103 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #OĽaNO #koalícia #prieskum Focus #vládna kríza 2021