Vláda a pandémia: Chaos na pokračovanie

Výmenou na premiérskom poste zatiaľ veľké zlepšenie chaotického riadenia štátu nenastalo. Namiesto toho, aby sme sa zaujímali, ako očkovať rýchlo, efektívne a rovnomerne na celom Slovensku a či neprenechať väčšie právomoci krajom, riešime Igora Matoviča.

14.04.2021 19:00
debata (15)

Denne preberáme Sputnik V ako nejaké spasenie. Pritom okrem niekoľkých ľudí v štáte nikto nevie, v akom množstve, za akú cenu a v akých termínoch bol Sputnik V vlastne objednaný. Prečo je zmluva stále utajená, veď ide o nákup z verejných zdrojov pre blaho nás všetkých. Pretože si to ruská strana želá? Nesľúbili vari dnešní vládni politici, ešte keď boli v opozícii, že nebudú zmluvy utajovať?

Sputnik pritom nie je žiadnou zárukou úspešného a rýchleho očkovania čo najväčšieho počtu ľudí, ani nevyrieši pandémiu na Slovensku. Hádame sa, či má túto vakcínu schvaľovať Európska lieková agentúra (EMA). Ale veď pre člena EÚ je to štandardné riešenie na prospech zdravia nás všetkých, obzvlášť v prípade nového lieku.

Lenže ani EMA všetko nerieši. Pri vakcíne AstraZeneca odporučila pokračovať v očkovaní, pretože prínosy prevyšujú riziká. A v tom panuje v Európe riadny chaos.

Lenže ani EMA všetko nerieši. Pri vakcíne AstraZeneca odporučila pokračovať v očkovaní, pretože prínosy prevyšujú riziká. A v tom panuje v Európe riadny chaos: Slovensko, Česko a iné krajiny strednej a východnej Európy ňou očkujú ľudí iba do 60 rokov, Nemecko, Francúzsko a iné západné krajiny EÚ, naopak, nad 60 rokov; Nórsko a Dánsko zastavili očkovanie a Veľká Británia očkuje všetkých. Kde je tu nejaké vedecké rácio, autorita centrálnej európskej inštitúcie?

Máme tendenciu spochybňovať Matovičov intelekt. Nemal jeho teatrálny výlet do Moskvy a Budapešti (tak trochu zopakovanie predvolebných výletov do Cannes a na Cyprus) aj iný účel, ako deklaroval? Napríklad zakrytie chybnej očkovacej stratégie, ktorú celému Slovensku naordinoval ešte ako premiér s bývalým ministrom zdravotníctva Markom Krajčím. Zrušili objednávky vakcíny od Pfizer/BionTech a doobjednali od firmy AstraZeneca na úrovni EÚ. Teraz, keď druhá spomínaná čelí veľkej nedôvere, hrozí nám, že nebudeme mať ako očkovať. Buď nám členské krajiny EÚ dajú niečo z ich kvóty, alebo príde Sputnik. A Matovič „zachráni Slovensko“.

Aj pri uvoľňovaní staronová vláda bez Matovičovho vedenia postupuje v starých koľajach. Pred Veľkou nocou sa hovorilo, že budeme musieť počkať dva týždne na jej efekt. Už po týždni vláda s fanfárami ohlásila uvoľňovanie. Je príznačné, že práve ústami Matoviča. V akom stave sme, však nevieme. Môže sa to vrátiť ako bumerang, aj s úrokmi, rovnako ako v iných krajinách na začiatku marca. Ruší sa povinná práca z domu. Zbytočne, iba sa zintenzívni cestovanie a frekvencia stretávania sa. Pre ekonomiku to nebude mať žiadny význam, na rozdiel od otvárania malých obchodov.

Stále si myslíme, že očkovanie nás rýchlo navráti do normálneho života. Musíme však byť trpezliví. Ak nie, môže sa nám to vypomstiť. Je dosť možné, že skoré uvoľňovanie nám dlho nevydrží. A podobne ako pred Vianocami príde nová ničivá vlna. Nové nebezpečné varianty z Brazílie, JAR a Indie iba čakajú na príležitosť. Lockdown napokon príde pred letnými dovolenkami.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #Igor Matovič #pandémia #Covid-19 #uvoľňovanie ekonomiky #AstraZeneca #Sputnik V