Hra s ohňom v Česku

V sobotu podvečer ako blesk z jasného neba omráčila nielen českú verejnosť správa, že existuje dôvodné podozrenie účasti ruských agentov na výbuchu muničného skladu vo Vrběticiach v roku 2014.

18.04.2021 14:36
debata (92)

Český premiér Andrej Babiš, ktorý verejnosť informoval, to zdôvodnil tým, že inak by informácia unikla do médií. Tam by sa mohla dostať iba tak, že by im ju niekto podstrčil. Prečo práve teraz? Veď zverejnené fakty museli byť známe dlhšie a niekto ich držal v „šuplíku“. Nie preto, že podpredseda českej vlády a minister vnútra Jan Hamáček mal letieť do Moskvy vyjednávať o dodávkach vakcíny Sputnik V?

Bývalý minister zahraničných vecí Tomáš Petříček povedal, že informáciu dostal ešte pred odvolaním 12. apríla na stretnutí, na ktorom bol aj Hamáček. Ten napriek tomu chystal cestu do Moskvy. Hamáček podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa kvôli ohrozeniu utajovanej skutočnosti.

Prečo práve teraz unikli informácie? Veď zverejnené fakty museli byť známe dlhšie a niekto ich držal v „šuplíku“. Nie preto, že podpredseda českej vlády Jan Hamáček mal letieť do Moskvy vyjednávať o dodávkach vakcíny Sputnik V?

To, že by ruská tajná služba mala byť nejako zapojená do výbuchu v muničnom sklade, je šokujúce. Mnohí to označujú za akt štátneho terorizmu Ruska. Takéto akcie sa nekonali ani počas studenej vojny. Výbuch zachvátil zbrane nakúpené bulharským obchodníkom Emilianom Gebrevom smerujúce do Sýrie alebo na Ukrajinu. Aký zmysel by však malo zničenie tejto dodávky, keď sa dá okamžite nahradiť z iného zdroja? Je síce zaznamenané, že ruskí agenti boli v Česku a smerovali do Vrbětic, ale zatiaľ neexistuje priamy dôkaz, že tam aj legálne boli. Navyše k prvému výbuchu došlo nedopatrením. Údajne bol objekt chabo zabezpečený.

Britský expert na Rusko Mark Galeotti pre Pravdu označil agentov, ktorí sa mali podieľať na výbuchu, za hrdlorezov. Ich jednotka má byť oveľa mocnejšia, ako sa domnievame. Dokonca samotný Gebrev mal byť neskôr tiež otrávený novičkom. Musíme si uvedomiť, že Rusko vyvíja v európskych krajinách mnohé nepriateľské aktivity, ktoré na prvý pohľad vôbec nevidieť. Aj na Slovensku. Podľa nedávno zverejneného prieskumu Globsecu vnímame Rusko ako strategického partnera a nie ako hrozbu, ale zároveň ho zatiaľ nepovažujeme za reálnu alternatívu voči Západu. A to je podstatné.

Cui bono? Výsledok je ten, že kvôli zhoršeniu vzťahov k nákupu ruskej vakcíny v Česku nedôjde. Taktiež sa špekuluje, že ruský Rosatom sa nebude môcť zapojiť z bezpečnostných dôvodov do dostavby atómovej elektrárne v Dukovanoch. Pri Sputniku nejde Rusku iba o zdravie a obchod, ale aj o zvyšovanie prestíže v určitých regiónoch, zvlášť v strednej Európe a Latinskej Amerike. Na druhej strane bola na webe ministerstva zdravotníctva USA zverejnená správa, ktorá okrem iného popisuje, ako má iná štátna inštitúcia presvedčiť Brazíliu, aby nenakúpila Sputnik. Obohratá pesnička, až príliš to pripomína stratégie počas studenej vojny; z jednej i druhej strany.

Vakcinácia namiesto toho, aby načas viedla k väčšej humanite a dočasnému pokoju zbraní, ešte viac vyostrila geopolitické napätie. Preto treba veľmi opatrne narábať s niektorými informáciami a nenechať sa vtiahnuť do možnej nebezpečnej hry.

Túto nebezpečnú špirálu môže zastaviť iba stretnutie medzi prezidentom USA Joeom Bidenom a jeho ruským partnerom Vladimírom Putinom. Svet ho potrebuje ako soľ, urýchlene.

© Autorské práva vyhradené

92 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Rusko #Vladimir Putin #studená vojna #hybridná vojna #GRU #Sputnik V #kauza Vrbětice