Bankové účty v rukách úradníkov

Viete, koľko peňazí máte na účte? Od augusta si to budú môcť skontrolovať aj niektorí štátni úradníci. Stačí, ak nahliadnu do centrálneho registra účtov. Ten sa chystá zriadiť rezort vnútra pod dohľadom ministerstva financií. Nejde o žiaden slovenský vynález, ale spoločný európsky projekt na boj proti ekonomickej kriminalite a terorizmu. Jeho primárnym cieľom je rýchlejšie odhaliť majiteľov účtov.

20.04.2021 20:00
debata (22)

Má to však háčik, resp. hneď niekoľko háčikov. Po prvé, štát so zavedením systému na kontrolu bankových účtov podľa eurosmernice mešká. Mal byť hotový už vlani na jeseň. V týchto mesiacoch sme sa už mali pripájať k jednotnej európskej platforme. Po druhé, smernica od krajín EÚ nevyžaduje, aby kontrolovala zostatky na účtoch. Zo strany rezortu vnútra tak ide o nadprácu.

Stačí sa obzrieť do nedávnej minulosti, keď štátni úradníci posúvali osobné údaje ľudí bratislavským mafiánom.
Miroslav Homola

Aký je jeho argument? Štátu to má pomôcť pri zhabaní majetku ľuďom, ktorí spôsobili napríklad ekonomickú škodu. Banky však nad tým krútia hlavami. Vládnej garnitúre odkazujú, že je to zbytočnosť. To, koľko peňazí má niekto na účte, je navyše citlivý údaj, ktorý by mohol niekto zneužiť. Zmysel to nedáva ani po technickej stránke a zostatok nebude nikdy aktuálny.

Prekvapivo dlhý je aj zoznam ľudí, ktorí do registra budú môcť nahliadnuť. Od bežného policajta z kriminálky, cez siskára až po kompetentného úradníka na ministerstve financií. Treba povedať, že tí istí úradníci môžu o informácie k účtom žiadať už dnes. Ide však o zdĺhavejšiu cestu. Rezort vnútra obavy upokojuje len tým, že ich prístup do registra bude vždy zdôvodnený a kontrolovaný.

Nič to však nemení na tom, že hovoríme o chránených osobných údajoch a bankovom tajomstve. Tie môžu byť pre niekoho lákavým materiálom. Stačí sa obzrieť do nedávnej minulosti, keď štátni úradníci posúvali osobné údaje ľudí bratislavským mafiánom. Do takzvaných „pavúkov“ by tak mohli nabudúce pribudnúť aj informácie o bankovom účte.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #úradníci #bankový účet