Zastavte Matoviča, kým je čas!

Igor Matovič síce financiám veľmi nerozumie, zato chce veľmi pomôcť rodinám. A tak to na jeho tlačovke aj vyzeralo...

06.05.2021 19:00
debata (87)

O svojom pláne hovoril kvetnato viac ako pol hodiny, no o daňovo-odvodovej reforme sme sa vlastne nič konkrétne nedozvedeli. Zato vieme, že to bude veľké! O nič iné mu vlastne ani nešlo. Matovič sa potreboval pred verejnosťou pochváliť svojou novou „atómovkou“.

Politici si radi stavajú pamätníky. Jeden prostredníctvom toho, že rodnú viesku povýšil na okres, iný opravou cesty či postavením diaľnice, aby jeho rodáci mohli naňho v dobrom spomínať. Veď z cudzieho krv netečie…

Igor Matovič však nie je žiadny trochár. Dáva si len veľké predsavzatia. Nič malé nie je dôstojné jeho ušľachtilých cieľov. Všetko, čo robí, musí byť veľkolepé, aby si ho všimli aj za hranicami Slovenska. Preto chcel mať na jeseň najviac otestovaných na svete, preto jeho eskapády s nákupom Sputnika.

Typ politiky, ktorý predvádza Matovič, je sebadeštrukčný. S takýmito eskapádami šance na úspech referenda prudko rastú.

Teraz sa rozhodol zviditeľniť na poli sociálnom. Na chvíľu zatvoril oči a predstavil si titulné stránky novín: „Na Slovensku budú mať najvyššie prídavky na deti v porovnaní s priemernou mzdou!!! Minister financií zvrátil demografickú krízu! Matovič pomáha osamelým matkám!“

Čo na tom, že reformy by mali byť premyslené! Čo na tom, že keď ide zaťažiť rozpočet výdavkami za 2,5 miliardy, mal by vedieť, kde na, to chce vziať. Hlavne, že to znie bombasticky: Príspevok na každé dieťa sa zvýši na 200 eur!

Nášmu insitnému financmajstrovi však treba pripomenúť, že dosiaľ nik nevymyslel perpetuum mobile na peniaze. A keďže sme súčasťou eurozóny, nemôžeme tieto dlhy roztopiť ani tlačením inflačných peňazí.

Igor Matovič tým, že sa pokúša „prebiť“ Fica zľava, roztáča nebezpečnú špirálu populizmu. Tam, kde sa raz začnú preteky o to, kto si dokáže kúpiť voliča, idú potom všetky vecné argumenty bokom. Stačí si spomenúť na Grécko, kde sa socialisti s konzervatívcami predbiehali v korumpovaní voličov, až sa to všetko skončilo totálnym zadlžením celej krajiny.

Je viac ako isté, že Matovičovo velikášstvo narazí na odpor koaličných partnerov. Nikto príčetný si v danej situácii, keď zadlženosť krajiny rastie, nezatne ďalšiu 2,5-miliardovú sekeru.

Splní to však svoj účel. Expremiér tak opäť bude môcť zvaľovať vinu na iných. On to tak dobre myslel, no tí druhí mu to prekazili. Oheň už však bude na streche, politici i občania rozhádaní na nože. Do leta máme „o zábavu“ postarané.

Tento typ politiky, ktorý predvádza Matovič, je sebadeštrukčný. Chvíľu to síce vyzeralo, že zmenou na poste premiéra sa podarilo upokojiť situáciu a vláda dostane druhú šancu, no prítomnosť Matoviča na akomkoľvek vládnom poste tomu bráni.

S takýmito eskapádami šance na úspech referenda prudko rastú. Ak sa chce Heger dožiť v kresle premiéra aspoň Vianoc, mal by sa čím skôr zbaviť Matoviča. Pud sebazáchovy velí: Zastavte ho, dokiaľ je čas!

© Autorské práva vyhradené

87 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #daňovo-odvodová reforma