Komu leží v žalúdku Kolíková

To, že ministerka spravodlivosti Mária Kolíková dokázala v otázke kolúznej väzby spojiť opozíciu s časťou koalície, znamená, že asi poniektorým stúpila veľmi silno na otlak. V pondelok tak bude v parlamente čeliť hlasovaniu o dôvere.

09.05.2021 19:00
debata (96)

Keď si predstavitelia hnutia Sme rodina minulý týždeň pozvali na koberček ministerku spravodlivosti, aby s ňou prediskutovali novelu zákona o kolúznej väzbe, Boris Kollár sa nijako netajil, čo je pravým dôvodom tohto stretnutia: „Áno, robíme to aj kvôli Vladovi Pčolinskému.“ Nuž, niet nad úprimnosť!

Bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby a nominanta Sme rodina Vladimíra Pčolinského zadržali príslušníci NAKA 11. marca a stíhaný je už od 29. marca, čo sa kollárovcom zjavne nepáči.

Nevedno, či ju chceli takýmto spôsobom trochu postrašiť, v každom prípade by hlasovanie vládnej strany s opozíciou bolo porušením koaličnej zmluvy. Po diskusii s ministerkou však vyhlásili, že ju podržia.

To, že ministerka spravodlivosti Mária Kolíková dokázala v otázke kolúznej väzby spojiť opozíciu s časťou koalície, znamená, že asi poniektorým stúpila veľmi silno na otlak. Jednoducho, Kolíková leží v žalúdku príliš mnoho ľuďom.

Kolíková od začiatku leží v žalúdku predstaviteľom Smeru, lebo za mreže išlo viacero ľudí, ktorí pôsobili na vysokých funkciách v období, keď boli pri moci. Aj v ich prípade je motivácia viac ako priehľadná – kauzy súvisiace s jej podnikaním sa snažia vyťahovať preto, aby ju mohli takýmto spôsobom očierniť. Zatiaľ však na stôl nepredložili žiadne dôkazy, ktoré by dokazovali, že ona sama sa na nekalej činnosti nejakým spôsobom podieľala.

Potiaľto je všetko pochopiteľné, keďže motívy kollárovcov aj smerákov sú úplne jasné.

Situácia sa však komplikovanejšia, keď ide o OĽaNO. Podľa jeho predstaviteľov sa ministerka Mária Kolíková ocitla v konflikte záujmov pri prenájme budovy ministerstva spravodlivosti. Jej brat Michal Kolík totiž podniká s biznismenom, ktorý prenajal budovu ministerstvu spravodlivosti. Faktom je, že zmluvu o prenájme uzavrel bývalý šéf rezortu Gábor Gál, s ktorým Kolíková veľmi nevychádzala a napokon z postu štátnej tajomníčky v predchádzajúcej vláde aj odišla.

Motívov, prečo OĽaNO útočí na vlastnú ministerku, môže byť viacero. Predovšetkým Matovič ako pomstychtivý človek nezabúda, že to bola práve Mária Kolíková, ktorá sa proti nemu počas vládnej krízy otvorene postavila. Prostredníctvom svojich poslancov tak vypúšťa takéto pokusné balóniky.

Druhým motívom môže byť snaha pomôcť Veronike Remišovej, ktorej sa pred očami rozpadá strana Za ľudí. Nedávno z nej odišli poslanci Miroslav Kollár a Tomáš Valášek a cez víkend svoj odchod oznámila aj bývalá poslankyňa Andrea Letanovská.

Remišová ako bývalá pravá ruka Matoviča sa stále javí tak, že má bližšie k svojmu bývalému šéfovi ako k vlastným straníckym kolegom. Kolíková by túto nevýraznú šéfku mohla na čele strany vystriedať, preto jej Matovič prichádza na pomoc.

Je okaté, ako Remišová hodnú chvíľu mlčala a Kolíkovej vyjadrilo podporu celé vedenie až v nedeľu. Jednoducho, Kolíková leží v žalúdku príliš mnoho ľuďom.

© Autorské práva vyhradené

96 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #OĽaNO #Boris Kollár #Sme rodina #Mária Kolíková #Za ľudí #Vladimír Pčolinský #kolúzna väzba