Očkovacie kotrmelce. Prečo Astra nie, a Sputnik áno?

V júni sa začína očkovanie ruskou vakcínou Sputnik V. Riešenie dlhej patovej situácie ohlásil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Je to historická udalosť: Budeme očkovať ruskou vakcínou, ktorú neschválila Európska lieková agentúra (EMA). Oficiálne testovanie sa nerobilo na Slovensku, ale v Maďarsku. Slovenská oficiálna inštitúcia (ŠÚKL) najprv nesúhlasila, potom nemala výhrady.

12.05.2021 19:00
debata (41)

Očkovanie Sputnikom nebude pravdepodobne mať veľký vplyv na úspech či rýchlosť očkovania. Prieskum, o ktorý sa opieral začiatkom marca Igor Matovič, je pekne starý. Záujem vtedy prejavilo iba 300-tisíc občanov. Nebude prekvapením, keď tých 200-tisíc očkovacích dávok, ktoré máme k dispozícii, neminieme.

Ale to je iba jeden bod v chaose, ktorý predvádza naďalej táto koalícia. Stavila na masívne očkovanie od firmy AstraZeneca, ktoré sa skončilo doslova zo dňa na deň. Nie sú vakcíny a Európska komisia nové neobjednala, naopak, ukončila s touto farmaceutickou spoločnosťou spoluprácu. Teraz prechádzame na masívne očkovanie od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna. Vláda zverejnila počet objednaných vakcín, ale časový plán nepoznáme.

Vládni politici si akosi nevšimli, že krajiny úspešne zvládajúce epidémiu prísne kontrolujú hranice. Nám sa po mesiacoch útrap konečne trochu polepšilo a hor sa do otvárania všetkých brán, čo najskôr, pri nízkej zaočkovanosti.

Prihlásiť sa môže už takmer každý, ale veľký záujem nie je. V čakárni je momentálne okolo 260-tisíc ľudí. Nikto netuší, kedy príde aspoň predbežne na rad. Panuje naďalej chaos, chýba plán, výhľad, naozajstná a fungujúca kampaň. Verejnosť nevie, koľko dávok bude na Slovensku do júla, koľko ľudí bude môcť byť zaočkovaných druhou dávkou. A koľko do septembra. Sú už vakcíny Slovensku, či ešte len prídu. Kedy?

Tiež nie je jasné, či naša vláda chce rýchlejšie očkovať kvôli zdraviu občanov, zastaveniu epidémie, alebo kvôli možnosti cestovať do zahraničia na letné dovolenky. Počet zaočkovaných druhou dákou je stále nízky. Navyše existujú hrozby veľmi nákazlivých mutácií vírusov z Brazílie, JAR a Indie. Dokonca nevedno, či vakcína bude proti nim vôbec zaberať. Baviť sa o úplnom otvorení hraníc čo najskôr je zahrávanie sa so životmi občanov.

Vytvára sa atmosféra, akoby strávenie letnej dovolenky v zahraničí pri mori bolo základom šťastného leta. Dovolenkovať v slovenských horách (či inde) namiesto pri mori alebo v krajinách na druhej strane sveta by znamenalo skazené leto či rok premrhaných príležitostí. Naši politici majú pritom veľa rečí o krásach Slovenska – najmä pred voľbami, ale keď príde na lámanie chleba – ako teraz -, keď by mali podporovať strávenie dovolenky doma, minú sa im slová.

Vládni politici si akosi nevšimli, že krajiny úspešne zvládajúce epidémiu ako Nový Zéland, Austrália či Vietnam prísne kontrolujú hranice. Nám sa po mesiacoch útrap konečne trochu polepšilo a hor sa do otvárania všetkých brán, čo najskôr, pri nízkej zaočkovanosti. Už ani nechceme čakať na európsky očkovací certifikát. Nehovoriac, že sa už rozbehol priemysel ich falzifikátov.

Táto vláda sa zahráva s ohňom. Myslí si, že už máme vyhrané. Je to omyl, z ktorého môžeme rýchlo vytriezvieť. Už teraz si treba ale ujasniť, kto bude potom zodpovedný.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka pri mori #vakcinácia #AstraZeneca #Sputnik V #BioNTech/Pfizer #očkovací preukaz