Matovičova prázdna špajza

Za všetko môže hnusoba! A preto sa treba pohrať s číslami a prepísať štátny rozpočet. Navýšiť sa má o nejakých 3,4 miliardy eur. Pričom 2,4 miliardy pôjde na už minutú pandemickú rezervu. (Suma vyše jednej miliardy, čo v nej bola, je už totiž fuč.)

16.05.2021 19:00
debata (5)

A zdá sa, že už včera bolo neskoro, keďže minister financií Igor Matovič chce zmenu zákona roka riešiť, ako býva pri pandemických zákonoch zvykom vlády, v skrátenom režime. K dobru mu treba pripísať, že tentoraz sa (zatiaľ) nespomenuli výčiny bývalej vlády.

Problém treba hasiť tak rýchlo, že Matovič nemohol vyčkať ani dovtedy, kým sa vráti z Pittsburghu, kde hľadal riešenie, ako dopriať košickým oceliarňam dve nové (pardon, ekologickejšie) pece. Novela rozpočtu tak v stredu prešla vládou spolu s návrhom na skrátené legislatívne konanie bez prítomnosti samotného predkladateľa. Postačil i štátny tajomník rezortu financií Ľuboš Jančík.

Zadlženie má podľa štátneho tajomníka rezortu financií vyriešiť ústavný zákon o dlhovej brzde. No ten sa akosi nie a nie posunúť ďalej.

Vo štvrtok už oba materiály putovali do parlamentu. A tu sa to začalo komplikovať. Namiesto samotného šéfa financov predstavoval návrh na zrýchlený režim minister životného prostredia Ján Budaj. A asi neveľmi presvedčivo, keďže, čuduj sa svete, liberáli nesúhlasia! Za zrýchlený režim vraj nebudú hlasovať. Šéf SaS Richard Sulík akosi nemôže predýchať, že deficit verejných financií sa po takomto navýšení prehupne k takmer desiatim percentám, a to z už beztak pomerne vysokých 7,44 percenta.

Financmajstri obhajujú prihodenie miliárd do štátnej kasy nepriaznivým vývojom pandémie. To, že vo vláde sedia samí optimisti, ukazuje i nedávny výrok šéfky Za ľudí a ministerky investícií Veroniky Remišovej, že „nikto si nemyslel, že pandémia bude trvať rok“. (To naozaj?!)

Na vode stojí i obhajoba ministra práce Milana Krajniaka, že ide len o technikálie. Lebo veď ešte máme európske rezervy z vlaňajška. Nuž práve kvôli jeho strane nečakane koalícia odobrila 333 eur pre deti v hmotnej núdzi, aby vytrela zrak populistickému návrhu mimoparlamentného Hlasu. Ale i pekne zahnala späť do košiara spurných kollárovcov. Tí totiž hrozili hlasovaním s opozíciou. Toto opatrenie však koštuje nejakých 132 miliónov. A tie treba niekde nájsť. (Tu len treba dodať, že nádej, že sa peniaze z tohto opatrenia dostanú tým, čo ich najväčšmi potrebujú, je oveľa vyššia ako Matovičove nápady so skokovým zvýšením prídavkov pre pracujúcich rodičov.)

Zadlženie má podľa štátneho tajomníka rezortu financií vyriešiť ústavný zákon o dlhovej brzde. No ten sa akosi nie a nie posunúť ďalej. Parlament si ho ako horúci zemiak posúva zo schôdze na schôdzu už od vlaňajšieho decembra. I tu robia problémy liberáli – návrh podporia, ak sa doň dostane i daňová brzda. Ach, zase ten Sulík.

Nateraz sa zvady v tomto bode posunuli na júnovú schôdzu parlamentu. To, že ešte bude okolo dlhovej brzdy horúco, potvrdil i samotný Matovič. Po májovom odložení sa vyjadril, že bude hľadať podporu aj v opozícii. Po posledných krokoch koalície sa zdá, že práve táto hrozba je zázračným kľúčom k dohode.

Ostatne, či sa koalícia ohľadne rozpočtu niekam pohne, sa uvidí už v pondelok. Práve vtedy ho má pretriasť koaličná rada. Zhodne sa či nezhodne? Môžeme hádať, no pravdepodobne pôjde o len o jeden z ďalších kompromisov s odretými ušami v tejto koaličnej fraške.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #štátny rozpočet #Igor Matovič #zákon o dlhovej brzde