Opatrne s Navaľným. Kremeľ na šikmej ploche

Moskovský súd označil Fond boja proti korupcii, Fond obrany práv občanov a občianske hnutie (sieť) Štáby Navaľného za extrémistické organizácie a zastavil im činnosť. V praxi to znamená, že spolupracovníci tohto opozičného politika nebudú môcť kandidovať v jesenných parlamentných voľbách. Takýto zákon ešte len minulý týždeň podpísal prezident Vladimír Putin.

10.06.2021 20:00
debata (42)

Pokiaľ ruská prokuratúra či polícia sú presvedčené, že spomínané či iné občianske organizácie vykonávajú činnosť zahraničných organizácií a snažia sa účelovo destabilizovať ruskú spoločnosť a politiku, mali by verejne predložiť dôkazy. Inak nikoho nepresvedčia, že im nejde iba o odstavenie určitých ľudí a hnutí z politiky.

Kremeľ nielenže čoraz viac obmedzuje demokraciu v Rusku, ale zbytočne robí Navaľnému reklamu. O ňom si však nerobme ilúzie. Nejde o žiadneho liberálneho prozápadného politika. V skutočnosti je to nacionalistický populista s imperiálnymi a čiastočne xenofóbnymi názormi. To by sme si mali uvedomiť najmä v strednej Európe.

Aj jeho rozhodnutie po zotavení z otravy minulý rok vrátiť sa späť do Ruska, kde mu hrozilo väzenie, čo Navaľnyj dobre vedel, nebolo „obvyklé“. Pokojne mohol zostať v Nemecku a odtiaľ vykonávať cez sieť spolupracovníkov opozičnú politiku. Z väzenia toho určite viac neurobí, akurát zámerne zo seba robí martýra. Putin mu v tom podobnými zákazmi paradoxne pomáha. Lenže Rusi sa v ňom môžu ľahko zmýliť.

Žiaľ, Navaľnyj je v súčasnosti najvýraznejší opozičný politik, ktorý ide režimu po krku. Putin a spol. sa ho boja práve preto, že nie je liberál. Tí nemali nikdy v Rusku príliš veľkú podporu a potenciál. Pre neho, ako aj pre Európu a celý svet – pretože ide o veľmoc – by bolo oveľa lepšie, ak by sa sformovala štandardná opozičná strana postavená na demokratických a občianskych princípoch, ako podpora opäť silného lídra bez demokratického zázemia. Že to v Rusku nie je ľahké, netreba spomínať. V budúcnosti sa to môže Rusom i celému svetu vypomstiť.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Rusko #opozícia #Vladimir Putin #demokracia #Alexej Navaľnyj #občianske práva