Bidenova sila a slabosť

Keď dvaja demokratickí šéfovia Bieleho domu prvýkrát po svojom zvolení prichádzali do Európy, obaja leteli s cieľom zlepšiť vzťahy USA so spojencami, ktoré poškodili ich republikánski predchodcovia. Ako to bolo v prípade Baracka Obamu po osemročnej ére Georgea W. Busha, tak je to teraz u Joea Bidena po štvorročnom vládnutí Donalda Trumpa. A Bidenovo európske turné má ešte širší význam, lebo ho čaká rokovanie s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

11.06.2021 19:00
debata (65)

Prezidenti a premiéri členských štátov NATO sa môžu spoľahnúť, že na summite v Bruseli si nesadne k stolu nevyspytateľný americký líder, čo by spochybňoval zmysel tejto bezpečnostnej organizácie. Biden na rozdiel od Trumpa, ktorý tvrdil, že aliancia je zastaraná, veľmi dobre chápe, že oslabené vzťahy v rámci NATO by ublížili záujmom USA vo svete. Očakáva sa preto, že v tomto duchu vyšle nielen signál, ale aj poskytne záruky, že mu na aliancii záleží.

Kým podstatu výsledku summitu v Bruseli možno ľahko predpovedať, naopak, to, čo vyplynie zo stretnutia Bidena a Putina, sa dá odhadovať asi tak, ako to, kto zdvihne nad hlavu víťaznú trofej na začínajúcom sa európskom futbalovom šampionáte. Na summite v Ženeve natrafia na seba dvaja lídri, ktorí vo viacerých vážnych veciach určite nenájdu spoločnú reč. A či sa na niečom dohodnú, to je ako s tým tipovaním výsledkov majstrovstiev Európy.

Putin neustúpi Bidenovi ani o centimeter tam, kde mu ide o upevnenie moci.

Biden istotne nepochodí u Putina s tým, aby sa polepšil. Zrejme nie je náhoda, že len týždeň pred ženevským summitom moskovský súd ociachoval organizácie spojené s väzneným opozičným predákom Alexejom Navaľným ako extrémistické a v podstate rozsudkom rozdrvil ich činnosť. Dá sa to čítať tak, že Putin v predstihu dal jasne najavo Bidenovi, že hranice slobody v Rusku sú tam, kde ich postaví jeho režim.

Putin neustúpi Bidenovi ani o centimeter tam, kde mu ide o upevnenie moci. Teraz zvlášť preto, že v Rusku sa už v septembri uskutočnia parlamentné voľby.

Jednou z veľkých otázok summitu je, čo prinesie vo vzťahu k Ukrajine. Biden síce používa na adresu Putina silné slová, ale ku Kyjevu pristupuje rozpačito. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval šéfa Bieleho domu, aby sa spolu stretli kdekoľvek na zemeguli ešte pred jeho ženevskou schôdzkou. Dostal však odpoveď, že na rad príde až niekedy po Putinovi.

Je zvláštne, že Biden nevyužije turné na stretnutie s lídrami štátov, ktoré sa usilujú o euroatlantickú integráciu. Mal by na to časový priestor, ale rozhodol sa inak. Ide o utorok, čiže po summite NATO v pondelok a pred rokovaním s Putinom v stredu. Biden uprednostnil v druhý deň budúceho týždňa Vatikán. Audienciu u pápeža Františka. Zdvorilostnú návštevu mohol odložiť, keď druhýkrát príde do Európy. Keď sa Obama v januári 2009 ujal funkcie prezidenta, cestu do Vatikánu si naplánoval až na júl 2009. Predtým navštívil viacero krajín sveta vrátane európskych: Britániu, Francúzsko, Nemecko, Česko, Rusko, Taliansko.

Celé to môže vyznievať tak, že Biden ustúpil Putinovi. Možno to pravda nie je. Faktom však zostáva, že Putina istotne potešilo, ako si Biden ohraničil svoju cestu do Európy.

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #NATO #Barack Obama #Vladimir Putin #Donald Trump