Z Ficovho blata do Krajniakovej kaluže

Súčasná vláda si v predvolebných sľuboch i v programovom vyhlásení dala za úlohu boj proti korupcii či naprávanie ekonomických škôd po dlhých rokoch vládnutia Smeru. Kým pri tej prvej sú dnes o výsledkoch pochybnosti, pri tej druhej je zlyhanie už zjavné. Potvrdzuje to aj okrúhla pečiatka Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, ktorá hodnotila návrh dôchodkovej reformy z pera ministra práce Milana Krajniaka (Sme rodina).

13.06.2021 19:00
debata (19)

Jeho zmeny v penziách majú podľa sľubov vlády zlepšiť dlhodobú udržateľnosť systému takmer o miliardu eur. Podľa analytikov z rozpočtovej rady to ale Krajniakova reforma splní len spolovice. Dôvod je, ako býva zvykom, prevažne politický.

Minister Krajniak síce napraví drahé zásahy po bývalej vláde na čele so Smerom v podobe dôchodkového stropu, razantného zvýšenia minimálnych dôchodkov a 13. penzií. Systém ale narušia jeho nie najlacnejšie nápady.

Krajniak hovorí o ekonomickej logike a spravodlivosti len vtedy, keď sa mu to hodí. Dobrým príkladom je rodičovský bonus, pri ktorom budú v nevýhode bezdetní penzisti či tí, ktorých deti odišli pracovať do zahraničia.

Najdrahší z nich bude rodičovský bonus, ktorý by mal zo sľubovaného zlepšenia odhryznúť okolo 700 miliónov eur. Deti budú mať vďaka nemu možnosť poslať časť odvodov a daní na dôchodok svojim rodičom. O ďalších 400 miliónov eur príde udržateľnosť systému pri individuálnom strope odchodu do penzie po odpracovaní 40 rokov a pri zmene výpočtu dôchodkov pre rodičov, ktorí stratili niekoľko produktívnych rokov starostlivosťou o deti.

Nehovoriac o tom, že pre návrat do udržateľného stavu by podľa štátnych analytikov systém potreboval zlepšenie o 1,7 miliardy eur. K takému cieľu sa teda dôchodková reforma priblíži len z jednej tretiny. Krajniak navyše hovorí o ekonomickej logike a spravodlivosti len vtedy, keď sa mu to hodí. Dobrým príkladom je rodičovský bonus, pri ktorom budú v nevýhode bezdetní penzisti či tí, ktorých deti odišli pracovať do zahraničia.

Matematika je pritom v tomto prípade jednoduchá. Dôchodky boli naposledy v ako-tak udržateľnom stave v roku 2018. Potom začali prichádzať populistické zmeny predsedu Smeru Roberta Fica s podporou koaličných strán bývalej vlády. Najdrahšie opatrenie bol dôchodkový strop na hranici 64 rokov. Tento kúsok mal stáť stovky miliónov eur. Ak by sa nič nezmenilo, museli by sa v budúcnosti buď prudko zvyšovať dane a odvody, alebo znižovať penzie.

Minister práce preto vráti do systému trochu racionality a odchod do penzie sa opäť nadviaže na strednú dĺžku života. Podobne správny krok urobil aj pri minimálnych penziách, ktoré sa zmrazili na súčasnej úrovni. Keby sa nič nezmenilo, v najbližších rokoch by ich výška predbehla „zaslúžený“ starobný dôchodok. Systému pomohlo aj zníženie súm 13. dôchodkov. V tomto bode sa ale naprávanie ekonomických škôd a nespravodlivosti v systéme končí.

Vláda a minister práce Krajniak tak svoje sľuby, minimálne pri štátnych dôchodkoch, nedokážu splniť. Systém sa ale napriek tomu aspoň sčasti zlepší. Nebude teda platiť staré známe: z blata do kaluže. Ale skôr z Ficovho blata do Krajniakovej kaluže.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #ministerstvo práce a sociálnych vecí #dôchodková reforma #Milan Krajniak #dôchodkový strop