Šampióni

Kto zviditeľňuje krajinu, ak nie šampióni? Keď sa stanú majstrami sveta a olympijskými víťazmi športovci ako Peter Sagan, chodec Matej Tóth či Nasťa Kuzminová, skloňuje sa spolu s ich menami aj Slovensko.

22.06.2021 20:00
debata (1)

Do popredia sa dostáva krajina, ktorú preslávili výkonmi na hranici ľudských možností. No sú aj iní, ktorí nám robia roky dobré meno – vinári a sklári.

Ich mená nie sú také známe, zato konkurencia, v ktorej sa musia presadiť, je svetová. Najmenej desať rokov vinári dokazujú, že Slovensko je krajinou výnimočného a originálneho vína. Aj tohto roku máme z prestížnych medzinárodných súťaží najcennejšie trofeje. Ktože sa o ne pričinil?

Spomeňme najprv Dorotu Pospíšilovú, šľachtiteľku, ktorá dala slovenským vinárom znamenitú odrodu Devín. Práve ona zožala tohto roku viacero prvenstiev a upriamila pozornosť na kreativitu ľudí schopných vytvárať sorty prinášajúce víno opojné chuťou i arómou.

Potom je tu iná veľká postava vína – Miroslav Petrech. Na prahu tretieho tisícročia sa vďaka nemu začalo skloňovať Slovensko ako krajina výnimočného Rizlingu rýnskeho. Tentoraz jeho víno nadchlo v Madride. A napokon do tretice si všimnime značku Palugyay, kedysi symbol moderného rakúsko-uhorského vinárstva, ktorú oživila spoločnosť Villa Vino Rača. Jej sladká ružová frankovka predstihla slávne provensalské vína.

Keď sa povie Nemecko, vynoria sa ľuďom pred očami slávne automobilové značky. Keď sa povie Slovensko, mali by sme vidieť sklársku značku Rona. Jej vínne kalichy predstavujú svetovú špičku, do ktorej sa nalievajú najlepšie vína sveta. Rona, to je aj tritisíc zamestnaných ľudí! Túžime sa vymaniť zo sivosti priemeru. Víno a sklo ukazujú, že vieme byť šampiónmi. Dôležité je nie občas, ale pravidelne, a nielen pri víne a skle.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #ocenenia #vinárstvo #sklárstvo