Pendler nie je občan? Na Slovensku inak

Na hraniciach s Českom, Maďarsko a Rakúskom protestovali v stredu pendleri proti vyhláške hlavného hygienika. Podľa nej „voľný“ vstup na Slovensko majú iba zaočkovaní a tí, ktorí majú negatívny PCR test nie starší ako sedem dní.

22.07.2021 19:00
debata (21)

Ten nie je možné získať obratom ani nie zadarmo. Najmä ak sa má opakovať každý týždeň, siahne do peňaženky. Dá sa rozumieť tomu, že vláda chce prinútiť pendlerov, aby sa dali zaočkovať, veď je to potrebné a bez vakcinácie koronu neporazíme. Lenže nezabúdajme, že veľká časť pendlerov sú občania Slovenska. Prečo by oni ako zvláštna skupina mali byť zaočkovaní od 1. septembra a pre ostatných občanov by to neplatilo?

Nezaváži ani argument, že pre pendlerov by mali platiť rovnaké opatrenia ako pre ostatných občanov prichádzajúcich na Slovensko zo zahraničia. Nie je to tak, oni neprichádzajú na Slovensko z dovolenky, nákupov, ale vracajú sa z práce alebo prichádzajú za prácou, a veľakrát iba tak, veď sú naši občania, ktorí prichádzajú do svojej vlasti. To platí najmä v okolí Bratislavy. Mnohí ľudia sa odsťahovali tesne za maďarskú a rakúsku hranicu iba kvôli neprimerane vysokým cenám nehnuteľností v hlavnom meste. V podstate v ňom naďalej žijú, iba chodia do svojich domovov tesne za hranice mesta i Slovenska.

Prečo zase zavádzame zbytočné byrokratické prekážky? Naši vládni politici by mali rýchlo zdvihnúť kotvy, pozrieť sa, ako to robia v zahraničí a ich opatrenia obratom aplikovať na Slovensku.

Koľko ich vlastne takto žije a dochádza v okolí Bratislavy? Stovky, tisíce či desaťtisíce. Naša vláda to netuší. Ako povedal v podcaste Pravdy zástupca Slovákov žijúcich v pohraničí Juraj Martiny, je ich okolo 80-tisíc, to je ako jedna Žilina. Na to číslo prišli odhadom v spolupráci s rakúskymi a maďarskými orgánmi. Nuž naše štátne inštitúcie nie sú schopné ani sčítať počet ľudí denne dochádzajúcich za prácou na Slovensko, zvlášť do Bratislavy, pričom ide o veľké počty. Či ich to vôbec nezaujíma?

Je chvályhodné, že vláda robí všetko preto, aby sa na Slovensko čo najmenej rozšíril delta variant, ktorý je veľmi nákazlivý. V mnohých európskych krajinách už začína dominovať a stojí za prudkým rastom nakazených. Našťastie to nie je zatiaľ prípad Slovenska a našich susedov. Navyše celá krajina je momentálne podľa Covid semaforu zelená a okolité štáty majú podobnú epidemiologickú situáciu a ešte k tomu oveľa väčšiu zaočkovanosť. Čoho sa naša vláda bojí?

Pendleri hľadajú pomoc u opozičných strán, ale tie im pomôcť nedokážu. Mali by sa obrátiť na koaličných politikov, zvlášť v SaS. Najmä jej predseda a minister hospodárstva Richard Sulík má dlhodobo plné ústa odbúravania prekážok podnikateľom a živnostníkom, schvaľuje rôzne kilečká, ale pri pendleroch mu pozoruhodne byrokracia akosi neprekáža.

Ako je možné, že v Maďarsku to vedia úrady zvládnuť jednoducho a efektívne. Pendleri dostanú žltú kartičku, ktorá im umožňuje voľne cestovať v pohraničnej oblasti. Podobné opatrenia musia platiť aj inde v Európe, pretože všade v pohraničných oblastiach ľudia dochádzajú denne za prácou z jednej krajiny do druhej.

Prečo to nie je možné u nás? Prečo zase zavádzame zbytočné byrokratické prekážky? Naši vládni politici by mali rýchlo zdvihnúť kotvy, pozrieť sa, ako to robia v zahraničí a ich opatrenia obratom aplikovať na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Maďarsko #Česko #Rakúsko #hranice #Richard Sulík #pohraničie #pendleri #vakcinácia #PCR test