Kto je tu fašista?

Protesty pred parlamentom možno niekoho prekvapili, iného pobúrili, ba dokonca šokovali. V skutočnosti však Slovensko, tak ako v mnohých iných oblastiach, iba dobieha západné krajiny, kde sa podobné demonštrácie konajú pravidelne už viac ako rok.

26.07.2021 19:00
debata (377)

Keďže iracionalita zmiešaná s nenávisťou ženie v týchto ťažkých časoch čudesnú zmesku ľudí do ulíc na celom svete, skôr by nás malo prekvapiť, že podobných protestov bolo u nás doposiaľ ako šafranu. Azda sme my horší od nejakých Nemcov či Francúzov? Možno to pripísať tradičnej slovenskej pasivite alebo „fázovému posunu“, keď rôzne fenomény k nám prichádzajú s istým oneskorením? Ťažko povedať, asi platí, že z každého trochu.

V každom prípade „dezoláti“ bojujúci proti „diktatúre“ pred rokom protestovali proti noseniu rúšok, teraz pre zmenu odmietajú očkovanie. Čo bude nabudúce?

Bizarný dav, v ktorom sa miešajú rôzni antivaxeri s ľuďmi, ktorí sú „proti systému“, predstavuje vzburu proti zdravému rozumu. Ani to však nie je nič nové. V spoločnosti vždy existovala časť ľudí, ktorá bola ochotná uveriť rôznym fámam a nezmyslom. Len o nich nebolo tak počuť. Svoje „múdrosti“ tak šírili len vo svojom najbližšom okolí. Niektoré časom zľudoveli natoľko, že sa z nich stali tzv. urbánne legendy. Napríklad tá o čiernej sanitke, ktorá unáša deti, funguje dodnes a v rôznych obmenách sa pravidelne vyskytuje po celom Slovensku.

Bizarný dav, v ktorom sa miešajú rôzni antivaxeri s ľuďmi, ktorí sú „proti systému“, predstavuje vzburu proti zdravému rozumu. Ani to však nie je nič nové. V spoločnosti vždy existovala časť ľudí, ktorá bola ochotná uveriť rôznym fámam a nezmyslom.

Rozdiel oproti minulosti je v tom, že digitálna éra šíriteľom hoaxov umožnila komunikovať prostredníctvom sociálnych médií a ešte viac ich zviditeľnila.

Títo pomýlení nešťastníci sa tak poľahky zorganizujú a v správach potom večer vidíme vrieskajúcich fanatikov, ktorí okolo seba šíria nenávisť. V ich postojoch by sme darmo hľadali čo i len štipku racia. Je zbytočné s nimi diskutovať. Nemá to zmysel.

Hoci rozvášnený dav má dnes v rukách moderné telefóny a všetko si tak môže nahrať (a vzápätí to vidia tisíce priateľov), jedno sa nezmenilo. A to postoj politikov. Časť z nich nemá žiadne zábrany a tejto škaredej luze nadbieha s cieľom získať hlasy voličov. To, čo robili komunisti a nacisti v časoch Weimarskej republiky, robia teraz bez ostychu Kotleba, Blaha či Kollár.

V tom spočíva nebezpečenstvo týchto populistov. Oni veľmi dobre vedia, čo treba robiť, že je žiaduce, aby čo najviac ľudí bolo zaočkovaných, no bez mihnutia oka tvrdia pravý opak, len aby sa im zapáčili. To, že takáto politika má deštruktívne dosahy na celú spoločnosť, azda netreba nijako zvlášť zdôrazňovať.

Legitimizujú len pomätencov, ktorí svojich oponentov nazývajú fašistami. Lenže kto je tu fašista? Politik, ktorý sa im nebojí povedať pravdu, hocijako je nepríjemná, alebo ten, ktorý nadbieha tým najnižším pudom? Vážení, toto je cesta do pekla!

© Autorské práva vyhradené

377 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #očkovanie #antivaxeri