Nespoliehajte sa na štát

Kedy naposledy ste od niekoho počuli, že poisťovne nikdy nikomu a nič nezaplatia? Tento skreslený názor už v podstate zľudovel. Pri pive si tak okrem politiky ľudia ponadávajú aj na poisťovne. Všetko sa náhle zmení, keď pár metrov od slovenských hraníc prefrčí tornádo. Inou európskou krajinou sa zase prevalí voda a spôsobí najhoršiu prírodnú pohromu od druhej svetovej vojny.

27.07.2021 20:00
debata (5)

Živly so sebou zobrali aj to najcennejšie – ľudské životy. No okrem krajiny sa prehnali aj médiami. V poisťovniach sa rozsvietili kontrolky návštevnosti ich webových stránok. V zákazníckych centrách sa zase rozrinčali telefóny. Ľudia chceli buď poistku na svoje bývanie, alebo sa pýtali, či im bude ich poistenie stačiť, keď sa niečo podobné stane na Slovensku. Dopyt sa zvýšil aj o stovky percent.

Pri podobných udalostiach je totiž okrem strachu o život prirodzený aj strach o majetok. Ďalšie tučné zisky a provízie pre poisťovne, poviete si. Ešte dôležitejšie je to však pre samotných ľudí. Na Slovensku je totiž bez poistenia odhadom až 60 percent domov či bytov. Toto číslo zlepšujú len nové nehnuteľnosti s hypotékou, kde je poistenie bývania povinné.

Drvivá väčšina ľudí však žije už dávno vo vlastnom, ale poistenie z rôznych dôvodov nemajú. Keď potom príde záplava, dom sa premení na hotel v Benátkach a auto zase na plavidlo, väčšina ľudí sa spolieha na pomoc od štátu. Netreba však zabúdať, že štát sú politici. A tí si všímajú len také prírodné katastrofy, z ktorých môžu vytrieskať body a získať vďačných voličov.

Preto stále platí, že povodeň či tornádo, aj keď sú často tragické, prinášajú so sebou isté ponaučenie. Lepšie je prísť neskoro ako nikdy. Áno, sem-tam sa stane, že aj poisťovňa je nepoctivá. Ľudia sa však poisťujú približne už 4 000 rokov. Buď sa teda spoľahnete na poistku, alebo na to, že vytopený dom uvidí premiér vo večerných správach.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #poistenie #Poisťovne #záplavy #tornádo na Morave