Remišová: Generál bez vojska

Strana Za ľudí dlhodobo a systematicky pracuje na svojej likvidácii. Manévre, ktoré od májovej roztržky predvádzajú obe frakcie, k tomu výdatné prispievajú. Averzia medzi Veronikou Remišovou a Máriou Kolíkovou dosiahla pomyselný vrchol. Obe hlavné predstaviteľky sa síce tvária, že chcú stranu zachrániť, no v skutočnosti páchajú harakiri. Po utorkovom mimoriadnom zasadnutí predsedníctva sa kiskovci o krôčik priblížili k svojmu zániku.

29.07.2021 19:00
debata (32)

Mimoriadny snem Za ľudí teda nebude. Spolu s ním vyhasla azda posledná nádej na záchranu tejto ministrany. Tá v podstate stratila zmysel svojej existencie už dávno – a to po hneď odchode svojho otca zakladateľa Andreja Kisku z predsedníckeho postu. Na ňom stála a bez bez neho je len prázdnou, bezobsažnou nádobou, ktorá je unášaná prúdom času do absolútneho zabudnutia.

Podenkový osud tejto partaje sa mohol pokúsiť zvrátiť niekto, kto sa u voličov teší aspoň akej-takej autorite, no v „zaľudoch“ sa nik taký zjavne nenašiel. V tom tkvie hlavný problém kiskovcov. A vlastne všetkých politických subjektov na Slovensku. Sú postavené na jednej persóne – silnom vodcovi, ktorého pozícia je navyše zafixovaná stanovami. A ten je potom ťažko odvolateľný zo svojej funkcie.

Veronika Remišová len šikovne využíva možnosti, ktoré zdedila po svojom predchodcovi. Je nesmiernym paradoxom, že všetci tí, ktorí sú teraz proti nej, za tieto stanovy v minulosti hlasovali. Teraz ich to dobehlo…

Nemusí sa nám to páčiť, ale politika je predovšetkým bojom o moc. Hoci sa Remišovej vyčíta, že v záujme upevnenia svojich pozícií v strane „upratala“ z funkcie generálneho manažéra strany Romana Krpelana a Tomáša Lehotského, ktorý bol kandidátom na podpredsedu parlamentu, čím zmenila pomer v predsedníctvo, presne to isté urobila minulý týždeň aj Mária Kolíková.

Nemusí sa nám to páčiť, ale politika je predovšetkým bojom o moc. Hoci sa Remišovej vyčíta, že v záujme upevnenia svojich pozícií v strane „upratala“ z funkcie generálneho manažéra strany Romana Krpelana a Tomáša Lehotského, ktorý bol kandidátom na podpredsedu parlamentu, čím zmenila pomer v predsedníctvo, presne to isté urobila minulý týždeň aj Mária Kolíková. V snahe posilniť svoju frakciu v predsedníctve z postu štátneho tajomníka odvolala Michala Luciaka, aby tak mohla vyšachovať Vieru Leščákovú, ktorá podporuje Veroniku Remišovú. Takže si ani jedna nemá čo vyčítať…

Hoci skupina okolo Marie Kolíkovej rozohrala celkom slušnú pozičnú hru, manéver s Luciakom sa napokon ukázal ako nedostatočný, pretože Remišová, držiac pevne opraty v rukách, nedala ani len hlasovať o uznesení s konkrétnym termínom a programom snemu. Na predsedníctve sa hlasovalo len o všeobecnom návrhu, či je vedenie za mimoriadny snem. V tomto hlasovaní napokon remišovci nad kolíkovcami zvíťazili pomerom hlasov 11:10.

Remišová síce jeden zápas vyhrala, no bitku ani zďaleka nie. Vzhľadom na to, že viaceré krajské predsedníctva už niekoľko týždňov žiadajú zvolanie mimoriadneho snemu, dá sa očakávať, že ich nespokojnosť napokon vyústi do odchodu zo strany.

Remišová sa tak s najväčšou pravdepodobnosťou už čoskoro stane generálom, no bez vojska.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Veronika Remišová #Mária Kolíková #Za ľudí