Vojna prokurátorov

Situácia v silových zložkách je už niekoľko mesiacov veľmi neprehľadná. Akoby nestačilo, že medzi sebou bojujú inšpektori ministerstva vnútra s vyšetrovateľmi NAKA, konflikt sa najnovšie rozhorel aj medzi prokurátormi.

30.07.2021 20:00
debata (14)

Dôvera občanov v slovenskú justíciu je dlhodobo na bode mrazu. Prestrelka medzi šéfom generálnej prokuratúry Marošom Žilinkom a šéfom špeciálnej prokuratúry Danielom Lipšicom ich pochybnosti ešte viac posilní. Čo si má občan myslieť o tom, keď si prokurátori vymieňajú odkazy na verejnosti a prostredníctvom sociálnych sietí? A čo je to za premiéra, ktorý ich spor považuje za konštruktívnu diskusiu?

Špekulácie, či dochádza k ovplyvňovaniu vyšetrovania politicky citlivých káuz, sa objavili už dávnejšie. Šírili ich najmä Robert Fico a Boris Kollár. Prirodzene, obaja majú záujem na tom, aby obvinení svojimi výpoveďami náhodou nevrhli tieň podozrenia aj na nich, a preto spochybňovali výpovede kajúcnikov.

Hoci nestrannému pozorovateľovi je ťažko posúdiť, kto z kajúcnikov zaspieval naozaj pravdu a kto si chcel iba zachrániť kožu, aby sa vyhol väzeniu, teraz sa na povrch dostávajú informácie potvrdzujúce, že ani tu nie je všetko len čierne alebo biele.

Minimálne sa to ukázalo v prípade zadržaného takáčovca Csabu Dömötöra, ktorý sa priznal, že vo výpovediach klamal. To vrhá zlé svetlo na NAKA. Pretože ten, kto chce bojovať proti skorumpovaným, by sám mal byť čistý ako ľalia.

A hoci Daniel Lipšic tvrdí, že sa ozval preto, lebo „sú chvíle, keď sa nesmie mlčať,“ nie je najšťastnejšie, keď sa takýmto spôsobom vyjadruje k živým spisom. Pre upokojenie situácie platí skôr, že mlčať je zlato!

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #Daniel Lipšic #Špeciálna prokuratúra #Maroš Žilinka