Hlas a Smer na križovatke

Hlas a Smer doteraz vyzerali ako jednovaječné dvojčatá. Odhliadnuc od osobnej animozity medzi Petrom Pellegrinim a Robertom Ficom, len ťažko by niekto dokázal povedať, v čom sa vlastne obe strany líšia. Postoj k očkovaniu tak môže byť zlomovým bodom, od ktorého sa cesty sociálnych demokratov začnú rozchádzať.

02.08.2021 19:00
debata

Ešte pred mesiacom Fico aj Pellegrini očkovanie svorne spochybňovali. Šéf Smeru to robil priamočiarejšie, tvrdil, že očkovanie je obrovský biznis, za ktorým stoja farmaceutické firmy, a preto si do tela nedá len tak „pichnúť nejakú chémiu“.

V podobnom duchu sa v posledných mesiacoch vyjadruje aj jeho adlátus Ľuboš Blaha. Na jednej strane napríklad skritizoval „papalášizmus“ ministerky Veroniky Remišovej, ktorá údajne ešte v januári dala protekčne zaočkovať celý svoj sekretariát, no jedným dychom dodáva, že on sa zaočkovať nedá, pretože „vakcína nás nechráni pred šírením vírusu“. Tieto schizofrenické postoje zjavne neprekážajú jeho novým voličom. Tí sa zgrupujú najmä z tábora kotlebovcov, antivaxerov a prívržencov ďalších antisystémových skupín. Keďže väčšinu pôvodného smeráckeho elektorátu prevzal Hlas, Smer sa rozhodol loviť v týchto mútnych vodách.

Hlas a Smer doteraz vyzerali ako jednovaječné dvojčatá. Odhliadnuc od osobnej animozity medzi Petrom Pellegrinim a Robertom Ficom, len ťažko by niekto dokázal povedať, v čom sa vlastne obe strany líšia. Postoj k očkovaniu tak môže byť zlomovým bodom, od ktorého sa cesty sociálnych demokratov začnú rozchádzať.

Do istej miery to už robil aj predtým, a na túto špinavú robotu využíval práve spomínaného Blahu, teraz sa však k nemu pridal aj samotný Fico, ktorý stratil akékoľvek zábrany. Svedčí o tom aj pripravovaný protest, ktorý Smer chystá na 1. septembra v Košiciach v spolupráci s kotlebovskými odštiepencami z Hnutia Republika. Hoci Fico častokrát hovoril o Smere ako o hrádzi proti extrémizmu a vždy rád zdôrazňoval jeho antifašistickú tradíciu, ochotou spojiť sa s pravicovými extrémistami ukázal, do akej miery svoje slová myslí vážne. Žiadny skutočný sociálny demokrat by nešiel protestovať v jednom šíku s pohrobkami fašistov. Jednoducho je nepredstaviteľné, aby si 29. augusta pripomenul výročie SNP a o tri dni neskôr mašíroval spolu s Uhríkom centrom Košíc!

Fico svojím koketovaním s extrémistami veľmi uľahčil prácu nemastným-neslaným pellegriniovcom, ktorí sa dlho viezli na vlne popularity a neustále len lavírovali, nielen v otázke očkovania.

Po tom, čo odmietli „očkovací zákon“, Richard Raši minulý týždeň všetkých prekvapil svojimi slovami, že vláda podcenila očkovanie. Príčinu takéhoto náhleho obratu netreba hľadať v tom, že by si Pelle a spol. uvedomili svoju zodpovednosť, ale tkvie skôr v tom, že si v centrále Hlasu prečítali prieskumy a zistili, že ich voliči sú zodpovednejší ako oni sami. Podľa projektu Ako sa máte, Slovensko? až 47,2% voličov Hlasu-SD sú zaočkovaní, čím sa blížia k celoslovenskému priemeru oveľa viac ako napr. Sme rodina (len 37,5%).

Hoci obrátenie Šavla na Pavla je zjavne účelové, pre celkovú zaočkovanosť populácie môže byť prínosom. Či pôjde iba o jedno oportunistické gesto, alebo v Hlase myslia túto zmenu naozaj úprimne, uvidíme až keď sa dá zaočkovať samotný Pellegrini.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #očkovanie #Hlas #Peter Pellegrini