Boj proti mafii?

Vojna policajtov a vojna prokurátorov prerástla do takých rozmerov, že tento súboj začína ohrozovať samotné fungovanie štátu. Igor Matovič má výnimočne pravdu v tom, že ak sa vláde nepodarí vyriešiť situáciu v policajných zložkách, „nemá táto koalícia zmysel“. Mýli sa však, keď tvrdí, že „mafia sa snaží zahatať cestu k spravodlivosti“.

16.09.2021 19:00
debata (104)

Čierno-biely pohľad na svet je síce nepochybne veľmi príťažlivý, veď kto už by nemal rád boj dobra so zlom, také jednoduché to však nie je. Za príbehom, v ktorom sa nová vláda chce porátať so skorumpovanými mafiánmi, sa totiž vynára množstvo iných príbehov, v ktorých si medzi sebou účty vyrovnávajú samotní policajti s policajnou inšpekciou a príslušníkmi tajnej služby.

Tvrdiť teda, že mafia sa infiltrovala do bezpečnostných zložiek, znie ako lacná výhovorka. Napokon táto vláda už funguje rok a pol a na kľúčové pozície dosadila nových ľudí.

Takým je napríklad aj Peter Scholtz, ktorého na čelo policajnej inšpekcie dosadil minister Roman Mikulec, a teraz ho stíhajú vlastní podriadení, ktorí ho vinia zo zneužívania právomoci verejného činiteľa a marenia spravodlivosti.

Absurdné? Áno, podobne ako obvinenia vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Milana Sabotu, Pavla Ďurku a Jána Čurillu, teda tých, ktorí pracujú na najzávážnejších prípadoch…

Slováci už veľakrát predviedli, že veci, ktoré inde normálne fungujú, dokážu „domrviť“ do takej podoby, že vznikne pravý opak, ako bol želaný výsledok. A tak sa aj nekonečný príbeh o tom, kto má strážiť strážcov, dostal do úplne absurdnej roviny, kde sa zotierajú hranice, kto je vlastne obeť a kto páchateľ.

Vojna policajtov a vojna prokurátorov prerástla do takých rozmerov, že tento súboj začína ohrozovať samotné fungovanie štátu. Igor Matovič má výnimočne pravdu v tom, že ak sa vláde nepodarí vyriešiť situáciu v policajných zložkách, „nemá táto koalícia zmysel“. Mýli sa však, keď tvrdí, že „mafia sa snaží zahatať cestu k spravodlivosti“.

Cestu, ako z tejto zložitej situácie von, malo ukázať zasadnutie bezpečnostnej rady štátu, ktoré zvolal premiér Heger. Očakávať, že niekoľkohodinové rokovanie vyrieši problém, ktorý sa tu hromadil dlhé roky, by bolo naivné. Preto aj „riešenie“ je aj také, aké je – vznikne pracovná skupina, ktorá bude od pondelka nepretržite zasadať. O tom, či sa tejto skupine podarí zabrániť tomu, aby už nedochádzalo k manipuláciám v trestných konaniach, môžeme pochybovať. Vytvoriť systém bŕzd a protiváh netrvá dni ani mesiace, ale roky.

Vzhľadom na to, že pri aktuálnej prestrelke policajtov sa ukazuje, že „vietor fúka“ od SIS, asi by bolo namieste, keby sa kompetentní pokúsili takpovediac nanovo vybudovať tajnú službu. Lebo inštitúcia, ktorú vybudoval Lexa, stojí na zlých základoch a zjavne sa nedá zreformovať…

Táto organizácia zo svojej podstaty disponuje množstvom informácií, a preto je nepochybne pre mnohých veľmi lákavé tieto informácie dobre „zobchodovať“. A ako ukázali kauzy Očistec a Judáš, poniektorí úplatky od zločineckých skupín brali. Keď im NAKA stúpila na päty, vyrazili do protiútoku.

Nemali by sme si preto zamieňať zlyhanie niekoľkých jednotlivcov s bojom proti mafii. Lebo to, čoho sme svedkami teraz, je skôr ten prvý prípad.

© Autorské práva vyhradené

104 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Igor Matovič #NAKA #bezpečnostné zložky