Neskorý politický zber

Ťažké je nájsť krajšie miesto na svete ako jesenné Slovensko. Na večne zelenom politickom trávniku utešene prekvitajú belasé kajúcniky, občas prerušované lákavou farebnosťou ťažkých prezretých hrušiek z inšpektorovníkov či veľkými šťavnatými jablkami poznania, voľne padajúcimi z prokurátorovníkov.

18.09.2021 10:00
debata (15)

Podvečernú náladu dotvárajú už iba mediálne rozfukované Listy od čierneho moru, teda vlastne od „hnusoby“, ktoré podobne ako staroveký rímsky básnik Publius Ovidius Naso v akomsi elegickom distichu vypisuje v poslednom čase minister financií Igor Matovič rovno na „fejsbúk“. „Pár odvážnych chlapov sa rozhodlo chliev od absolútneho zla vyčistiť. Nebáli sa ho a za to prišiel trest," vyjadril sa toť kedy na sociálnej sieti bývalý predseda vlády. Všeobecne rozpriestranenú lyrickú náladu dotvára iba jeho tklivá výzva spred týždňa, adresovaná bohatým štátom, aby vraj „šetrili“.

Čo by sám oblasti verejných financií nikdy vedome neurobil. No ak si bohatšie štáty poriadne utiahnu opasky, potom budeme chvíľu najbohatšími práve my, čo bude nepochybne príjemné. Napríklad dať tak hrsť drobných nejakému bývalému nemeckému alebo francúzskemu miliardárovi s tým, že „nech si kúpi aj niečo poriadne na seba“.

To všetko, až kým sa potom u nás nevyhlási zase nejaká kaľavná lotéria, ale už podľa toho, ako to nateraz vôbec v ekonomike vyzerá.

Napríklad celoslovenské žrebovanie „o poslednú penziu“ alebo o nejaké lieky, či aspoň o vytrhnutie zuba. Je úplne jasné, že bez toho sa už túto jeseň nepohneme. Predsa sa však črtá istá nádej. Kým Matovič rieši problém dobra a zla, ba popritom aj vôbec povstanie otrokov v morálke, i keď citlivé hranice medzi dobrom a zlom sám často akosi mimovoľne stiera, pani prezidentku rovno na spomenutom politickom zelenom trávniku napadlo, našťastie, vynikajúce riešenie. „Pri vyšetrovaní káuz tohto rozmeru je dôležité nielen to, aby bolo dôveryhodné a spravodlivé, ale aby sa tak aj javilo,“ upozorňuje prezidentka. A sľúbila, že sa o tom porozpráva s Eduardom Hegerom, premiérom vlády SR.

Má na to isté dôvody. „Žiaľ, dnes sa to javí skôr tak, že policajné štruktúry si navzájom vyrovnávajú účty. Vyzývam aktérov tejto kauzy, aby verejne objasnili svoje konanie,“ dodáva hlava štátu. Lenže pokrok ťažko zastaviť pomocou nezáväznej konverzácie. Aj keď s Hegerom. Podnet prišiel zo strany, odkiaľ ho už nikto nečakal, vlastne po funuse z pozostalostnej strany Za ľudí. Osirení jedinci v nej opäť prehovorili slovami svojej vernej predsedníčky a ministerky Veroniky Remišovej, ktorej krátko po návrhu na zrušenie tajnej služby či ďalšom, tiež prekvapivom, na zreorganizovanie prokuratúry, napadlo navrhnúť ešte aj zreformovanie polície.

Súdnictvo už ide rýchlo zreformovať jej obľúbená bývalá kolegyňa, ministerka Mária Kolíková, celé ministerstvo zahraničia vraj nahradí sám Matovič ešte s jedným takým šikovným chlapíkom z parlamentu. Šetrenie je pred nami, život v hriechu za nami! Koho by nepotešilo, že sa stále máme na čo tešiť?

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #reforma súdnictva #Mária Kolíková #kajúcnici