Je to v našich rukách

Pandemické obdobie zanechalo stopu aj na trhoch s komoditami. Dražejú potraviny, autá, hypotéky, elektrina a dokonca aj zemný plyn, ktorý si dlho držal nálepku "lacného" zdroja energie. Analytici nás o tomto nepríjemnom fakte informujú už niekoľko mesiacov. Lenže v lete sa nikomu na nepríjemnosti, ktoré so sebou môže priniesť zmena ročných období, myslieť nechce. Teraz sa prázdniny skončili a musíme čeliť realite, ktorá vôbec nie je ružová.

17.09.2021 20:00
debata (15)

Je úplne jedno, či máte bojler, kotlík, alebo dvojplatničku, platiť budete viac.

O koľko hlbšie budeme musieť siahnuť do peňaženiek, ešte nie je úplne jasné. Konečné ceny energií pre domácnosti a malé podniky má pod palcom stará známa neviditeľná ruka trhu, dodávatelia a v neposlednom rade Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. V minulosti sa objavili prípady, keď do cien zasahoval aj štát. Lenže vedenie sa zmenilo a nie je ani pred voľbami. Na mimoriadne plynové vratky či zákaz zdražovania pre štátny podnik tak môžeme zabudnúť. V každom prípade podľa prvých prepočtov od dodávateľov už teraz vidíme, že si dosť priplatíme.

Takéto správy v nás môžu vyvolať nepríjemný pocit bezmocnosti, neférovosti, v krajnom prípade až zúfalstva. No aj keď nemáme kontrolu nad tým, čo sa deje, môžeme kontrolovať aspoň to, ako budeme reagovať. Lebo to v našich rukách je. V tomto prípade to zjednodušene znamená – nemusíme platiť viac, pokiaľ začneme energiami šetriť.

Dobrá správa na záver. Systém je nastavený tak, že nové vyššie ceny začnú platiť až od budúceho roka. Minimálne si teda budeme vedieť užiť hojnosť ešte na Vianoce a Silvestra a šetrenie si zapísať až na prvú priečku do zoznamu novoročných predsavzatí.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #zemný plyn #ceny plynu