Rozhorí sa spor medzi Matovičom a Kollárom?

Boj medzi Národnou kriminálnou agentúrou (NAKA), policajnou inšpekciou a Slovenskou informačnou službou (SIS) vyústil do neúnosnej situácie. Vláda a jednotliví ministri nemajú veľa nástrojov, ako tento stav zmeniť. Preto zriadenie špeciálnej pracovnej skupiny (komisie), ktorá by urobila audit bezpečnostných zložiek a navrhla postup na zlepšenie, je namieste.

17.09.2021 19:00
debata (18)

Veď vláda majúca dôveru poslancov Národnej rady, volených priamo občanmi, by mala mať páky na vlastné bezpečnostné zložky. Ak ich nemá, stávajú sa štátmi v štáte. A to je neprípustné. Ešte vo štvrtok, keď premiér Eduard Heger po zasadnutí Bezpečnostnej rady SR ohlasoval vznik komisie, sa zdalo, že v koalícii panuje zhoda. Sme rodina zastupoval minister práce, podpredseda hnutia a bývalý expert strany pre bezpečnosť Milan Krajniak.

Ukázalo sa, že jeho účasť bola skôr dekoratívna, lebo v piatok jeho predseda Boris Kollár vyslovil úplne iný názor a rázne odmietol účasť v komisii. Podľa neho vláda má riešiť dôležitejšie otázky, ako sú rast cien plynu a elektriny či výstavba nájomných bytov, ktorú im koaliční partneri húževnato sabotujú. V tom má Kollár pravdu, ale rozvrat v bezpečnostných silách je taký veľký, že nevenovať mu náležitú pozornosť je zahrávanie sa s ohňom.

Rozpad koalície iba pre neúčasť Sme rodina v komisii zatiaľ nehrozí. Kollárov odkaz, že polícia by mala bojovať proti tzv. Ficovej mafii, má nateraz zásadný význam.

Ostatným koaličným partnerom zatiaľ neúčasť Sme rodina neprekáža, ani ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi z OĽaNO. Uvidíme, ako sa zachová Igor Matovič. Ten sa postavil za vyšetrovateľov z NAKA. Druhá strana sporu v polícii – inšpekcia – sa opiera aj o informácie SIS. Tá síce podlieha priamo premiérovi z OĽaNO, ale v rámci koalície post riaditeľa pripadol Sme rodina. Tu sa medzi Matovičom a Kollárom môže rozhorieť vážny spor. A to aj napriek tomu, že Kollár na tlačovke dodal, že chce naďalej bojovať proti tzv. Ficovej mafii. Prekáža mu však, že sa vytvára iná, tzv. „čurillovská“ mafia a hrozí, že po každej zmene vlády sa rozbehne kolotoč obviňovaní a zatváraní.

Podstatné tiež bude, ako sa Sme rodina zachová ku konkrétnym návrhom komisie. Napríklad k novelizácii Trestného poriadku, ktorá sa podľa poslanca OĽaNO a bývalého vyšetrovateľa Ľuboša Kyselicu už pripravuje, pretože súčasné znenie bráni efektívnejšiemu postupu pri vyšetrovaní. Na stole sa môže objaviť aj reforma prokuratúry na štátne zastupiteľstvo či zmena jej vnútorného fungovania, ako aj reforma inšpekcie a vymenúvanie policajného prezidenta ministrom vnútra, ako to bolo v minulosti. Práve súčasná koalícia ešte v opozícii si vynútila zmeny, ktoré sa teraz ukazujú ako kontraproduktívne.

Rozpad koalície iba pre neúčasť Sme rodina v komisii zatiaľ nehrozí. Kollárov odkaz, že polícia by mala bojovať proti tzv. Ficovej mafii, má nateraz zásadný význam. Prijatie výzvy predsedu opozičného Hlasu Petra Pellegriniho, aby opustil koalíciu, by znamenalo popretie samého seba. Ak sa bude polícia (minister vnútra je z OĽaNO) naďalej miešať aj inde (SIS je v rukách Kollára) a koaličné strany budú stále bojkotovať kardinálne programové body Sme rodina, odchod Kollára z koalície nie je vylúčený.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #SIS #Igor Matovič #Boris Kollár #Bezpečnostná rada SR #NAKA #policajná inšpekcia #Eduard Heger #polícia SR