Na čo by Kollár nemal zabúdať

Predseda najsilnejšej koaličnej strany OĽaNO Igor Matovič pripustil, že koalícia by mohla fungovať aj bez hnutia Sme rodina. Jeho predseda Boris Kollár totiž podľa Matoviča blokuje boj s mafiou. OĽaNO dostalo silný a víťazný mandát vo voľbách práve preto, že sľubovalo občanom boj s korupciou. Ak si chce Matovič naďalej zachovať akú-takú tvár, iné mu ani nezostáva.

19.09.2021 19:00
debata (21)

Nebude to však také horúce. Od pondelka začína fungovať pracovná skupina pre obnovenie dôvery občanov v právny štát. Sme rodina v nej účasť odmietla. Zasadať by mala každý deň a podľa Matoviča (bude jej členom) už do dvoch týždňov by sme mali poznať výsledky – analýzy stavu v polícii, v Slovenskej informačnej službe (SIS), na prokuratúre a súdoch. Bude Kollár súhlasiť s jej návrhmi riešení? To bude podstatné pre budúcnosť koalície.

Zároveň Matovič nezabudol oznámiť, ako má Kollára rád, a naznačil prípadný kompromis. Bude možno stačiť iba „buchnutie po stole“ – odobratie pozície riaditeľa SIS kollárovcom. Pretože práve SIS má údajne pomáhať policajnej inšpekcii v konflikte s elitnými vyšetrovateľmi NAKA. Kontroverzné zatknutie bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského je už minulosťou, bol zbavený všetkých obvinení. Takže Kollárovi by už by na postupe vyšetrovateľov NAKA nemalo nič prekážať, veď prešetrujú korupčné praktiky bývalých vlád. Sám pritom zdôraznil, že by sa NAKA mala venovať tzv. Ficovej mafii. Prečo potom vyšetrovateľov obviňuje z manipulovania a hovorí o novej mafii priamo medzi elitnými vyšetrovateľmi, ktorí poslali do väzenia veľa mafiánov?

Kto sa spolieha, že bez Sme rodina koalícia musí skončiť, môže sa riadne mýliť. Naopak, môže to zostávajúce strany zomknúť a aj s prípadnými 77 poslancami môžu vládnuť do konca volebného obdobia.

Slepo mu dôverovať by bolo chybou, pretože má značne pohnutú minulosť. Dosiaľ známe informácie a kompromitujúce fotografie o jeho niekdajších priateľských vzťahoch s predstaviteľmi mafie nemusia byť posledné. Niekto ho môže vydierať a vyžadovať služby.

Všetci majú dobre spočítané, koľko by mala vláda poslancov bez Sme rodina. Presne polovicu, to na vládnutie nestačí. Bez bývalých koaličných poslancov Tomáša Valáška a Miroslav Kollára, ktorí sú už členmi mimoparlamentných strán PS a Spolu, by to nešlo. B. Kollár sa preto už vopred poistil. Avizoval, že klub Sme rodina bude mať o päť poslancov viac. Ak sú z koalície, vláda bez neho je nemožná. Tiež ohlásil, že pripraví vlastný návrh zmeny ústavy tak, aby sa mohlo konať referendum o predčasných voľbách. Opozícia sa rada pridá.

Pokiaľ sa však domnieva, že Sme rodina „zarobí“ na odchode z koalície, je na omyle. Po roku a pol nesplnila sľub o štátnych nájomných bytoch, exekučných amnestiách a minister dopravy zo Sme rodina tiež toho veľa neurobil. A „nezarobí“ ani na boji proti manipuláciám pri vyšetrovaniach. Je to Ficova téma, ten ju tak ľahko nepustí. Naopak, kollárovci môžu prísť o voličov, pretože nebojovali proti korupčnej mafii.

Kto sa spolieha, že bez Sme rodina koalícia musí skončiť, môže sa riadne mýliť. Naopak, môže to zostávajúce strany zomknúť a aj s prípadnými 77 poslancami môžu vládnuť do konca volebného obdobia. Narobili síce pri pandémii veľa chýb, ale celková strata preferencií je iba okolo desať percent. To nie je nič výnimočné. Spomeňme si na predchádzajúcu koalíciu či obe Dzurindove vlády. Na to by B. Kollár nemal zabúdať.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #polícia #mafia #koalícia #manipulácia #SIS #Igor Matovič #Boris Kollár #Sme rodina #Miroslav Kollár