Kováčik ako memento

Bývalý špeciálny prokurátor konečne pozná verdikt. Špecializovaný trestný súd ho odsúdil na 14 rokov za mrežami s minimálnym stupňom stráženia. Samosudkyňa mu tiež uložila trest prepadnutia majetku.

20.09.2021 19:10
debata (98)

Vinný je z prijatia úplatku, zo spolupráce so zločineckou skupinou takáčovcov a zo zneužitia právomocí verejného činiteľa v súbehu s prečinom ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti.

Sám Kováčik sa cíti nevinný. Ako povedal v emotívnej záverečnej reči, táto viera mu dodáva silu a označil sa za hrdého človeka, ktorý žiada iba o spravodlivosť. Tvrdí, že sa ho niekto potreboval zbaviť. Kováčikovu trestnú činnosť napomohli odhaliť najmä jeho spolupáchatelia, ktorí sa odhodlali spolupracovať s políciou. Mnohí výpovede kajúcnikov spochybňujú, ale obžalovaného usvedčujú aj iné dôkazy. Samotné výpovede spolupáchateľov by nestačili, to si treba uvedomiť.

Kováčik je zatiaľ najdôležitejším štátnym funkcionárom, ktorý bol odsúdený v rámci viacerých policajných protikorupčných akcií z posledných rokov. Je to o to závažnejšie, že ako špeciálny prokurátor mal brániť spravodlivosť a bojovať proti organizovanému zločinu, nie mu napomáhať či zatvárať pred ním oči. Známy sa stal práve preto, že dlhodobo mnoho závažných obvinení zamietol pod koberec. Nezabúdajme, že do funkcie bol prvýkrát vymenovaný za druhej Dzurindovej vlády v roku 2004 a skončil až na konci minulého roka, po tom, čo ho zadržala polícia.

Naša spoločnosť by sa mala pozrieť do zrkadla, inak sa budeme v korupčnom bahne boriť naďalej. Odsúdenie Dušana Kováčika je isto dôležitým momentom, ale na očistu a novú etapu v spoločnosti to vonkoncom nestačí.

To, že Kováčika uznali za vinného z konkrétnych trestných činov, neznamená, že ide iba o individuálne zlyhanie. Nech už sa v našej spoločnosti dialo v minulosti mnoho nekalého, protizákonného či doslova zlého aj „vďaka“ nečinným štátnym orgánom a politikom, Kováčik nie je a nemôže byť jediný vinník systému, nech už bol akýkoľvek. Bývalý špeciálny prokurátor bol iba jedno koliesko v celom veľmi sofistikovanom súkolesí. Nedajme sa pomýliť, Kováčik nebol ani žiadny baránok. Musíme si zatiaľ počkať, čo ukáže ďalšie vyšetrovanie a prípadné súdne procesy.

Odsúdenie či obžalovanie jedného či viacerých vysokých štátnych funkcionárov je isto dôležitým signálom a varovaním, aby sa tí, ktorí sú v pokušení, spamätali. Oveľa dôležitejšia by mala byť analýza, prečo na Slovensku má korupcia tak často zelenú a veľa ľudí neodolá pokušeniu. Odrezaním jedného konára nezmeníme systém. Musíme sa pokúsiť korupciu vyhubiť od základov, vytrhať korene. To nie je úloha pre políciu, prokurátorov a sudcov, ale pre sociológov, historikov, filozofov a politológov. Tí nám musia predostrieť analýzu príčin korupčného správania.

Hádzať všetko na predchádzajúce vlády je plytké. Korene ležia hlbšie v minulosti. Naša spoločnosť by sa mala pozrieť do zrkadla, inak sa budeme v korupčnom bahne boriť naďalej. Odsúdenie Dušana Kováčika je isto dôležitým momentom, ale na očistu a novú etapu v spoločnosti to vonkoncom nestačí.

© Autorské práva vyhradené

98 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #mafia #Špecializovaný trestný súd #Dušan Kováčik #špeciálny prokurátor