Nájomné byty: bublina spľasla. Kollár je na ťahu

Z bombastického predvolebného sľubu Sme rodina postaviť ročne 25-tisíc bytov nakoniec možno nebude ani jeden byt. Po roku a pol tejto vlády sme stále na bode nula. Boris Kollár hrozí kvôli tomu odchodom z koalície.

23.09.2021 19:00
debata (43)

Predseda parlamentu sa ako jediný z našich politikov chopil myšlienky stavať vo veľkom byty. Právo na strechu nad hlavou patrí medzi základné sociálne práva. V EÚ patríme na chvost s počtom bytov na 100-tisíc obyvateľov. K výške platov máme spolu s Čechmi najdrahšie byty. Logicky, keď dopyt je vysoký a ponuka nízka. Stavia sa málo, chýbajú najmä nájomné byty. U nás v nich býva zhruba desať percent ľudí, v Rakúsku a Nemecku vyše 40 %, priemer v EÚ je 30 percent. Nalejme si čistého vína, určitým záujmovým skupinám (aj politikom) tento stav vyhovuje. Kollár šliapol mnohým na otlak.

Zámer, aby byty stavala rýchlejšie a lacnejšie štátna firma, nebol zlý. Problém je v tom, že Kollár prišiel s týmto nápadom v nevhodnom čase. Naša štátna kasa na tom nebola dobre a do toho prišla pandémia, ktorá prudko prehĺbila deficit a dlh verejných financií. Sme rodina uznala realitu, zľavila z 25-tisíc na 10-tisíc bytov ročne a výstavbu prenechala na súkromníkov. To je tak všetko.

V Sme rodina by mali konečne správne pochopiť situáciu, že ich pôvodný návrh stavať štátne byty ako diaľnice je minulosť. Čím viac trvajú aspoň na omrvinkách, malichernostiach, tým viac strácame čas, nakoniec nebude ani jeden byt.

Podpredseda vlády poverený výstavbou nájomných bytov Štefan Holý chce zbytočne za každú cenu vytvoriť novú agentúru na podporu štátneho nájomného bývania s komplikovanou štruktúrou a právomocami. Kto bude môcť stavať a ako sa výstavba a prenájmy budú rentovať, je nejasné. Nájomné má byť o 30 percent nižšie ako trhové, kto doplatí zvyšok? Pritom cena nájomného nie je zatiaľ zreteľne definovaná. Nemalo by to byť jednoduché – napr. percentom z priemerného či mediánového platu v regióne. Holý navrhuje finančnú pomoc vo forme zrýchlených odpisov (to je v poriadku) a iba 5-percentnej DPH. Ekonómovia, prirodzene, varujú pred daňovými stratami a rôznymi špekuláciami. Súkromník si musí vedieť spočítať, kedy sa mu to vyplatí.

Tiež nie je jasné, kto bude v bytoch bývať. Bez toho, aby sme určili parametre, kto bude komu byty preferenčne ponúkať, to nemá zmysel. Budú rozhodovať mestá? Kto bude mať ako prvý nárok – nedostatkové povolania ako lekári, sestričky, učitelia?

V Sme rodina by mali konečne správne pochopiť situáciu, že ich pôvodný návrh stavať štátne byty ako diaľnice je minulosť. Čím viac trvajú na malichernostiach, tým viac strácame čas, nakoniec nebude ani jeden byt. Mali by vsadiť na štandardnú podporu nájomného bývania a výstavby bytov vôbec. Stačí masívnejšie navýšiť priame štátne dotácie cez existujúci Štátny fond podpory bývania, doplniť schémy a parametre. Nové byty skutočne potrebujeme ako soľ.

Kollár je na ťahu, má jedinečnú príležitosť negatívny trend zmeniť, tak ľahko sa podobná šanca už nemusí opakovať. Keď ani potom nenájde súhlas u koaličných partnerov, bude jasné, že nechcú dopriať obyčajnému človeku cenovo dostupnú strechu nad hlavou. Nezostane nič iné, ako sa – právom – z vlády porúčať.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #nájomné byty #koalícia #výstavba bytov #Boris Kollár #ceny nehnuteľností #ceny nájmu #Štefan Holý