Diaľničná fraška. Vláda i opozícia sú v nej namočení spoločne

V nedeľu sa mal otvárať bratislavský diaľničný obchvat. Otvoria sa len malé úseky, a to sa už mešká rok. Pre organizáciu dopravy ide o náročný proces. Na to prišli kompetentní dva dni pred otvorením? Uvidíme, či obchvat úplne otvoria o týždeň, alebo je to iba ďalšia výhovorka.

24.09.2021 20:00
debata (33)

Na pozore sa musia mať najmä vodiči R7. Nesprejazdní sa totiž posledný úsek, ktorý by ich priviedol z Dunajskej Stredy až po Prístavný most. Takto budú stále končiť na okraji hlavného mesta, ďalej pôjdu znovu po starej ceste.

Pre vodičov D1 a D4 sa nič nemení, stále chýba križovatka. Diaľnica D4 je tak v skutočnosti zbytočná, jej využitie bude minimálne. Pritom koncesionárovi zaplatíme každý rok 50 miliónov eur.

V tejto fraške sú namočené bývalé i súčasné vládne strany. Najprv minister dopravy Ján Počiatek (Smer) až príliš ustúpil aktivistom ešte v roku 2014 pri križovatke, ktorá následne pri podpise zmluvy v 2016 nebola zahrnutá do výstavby obchvatu – naoko bolo všetko lacnejšie. Rezort dopravy sa podujal, že križovatku postaví sám. Nasledujúci minister Árpád Érsek (Most-Híd) a zodpovedný štátny tajomník Viktor Stromček (Smer) strkali hlavu do piesku.

Súčasný minister Andrej Doležal (Sme rodina) zatváral pred blížiacou sa pohromou oči, potom sa doťahoval s ministerstvom financií, či poskytne peniaze, alebo má byť najprv štúdia, potom peniaze a nakoniec verejné obstarávanie. Cirkus na úkor nás všetkých.

Tak, páni z vlády i opozície, ste v tom namočení spoločne až po uši. Skutočne nás necháte na plné využitie obchvatu čakať ešte päť rokov? Taký diletantizmus nemá miesto ani v rozvojových krajinách. Kompromisné riešenia sú na stole: napr. spojenie jednej z možností dočasnej limitovanej križovatky (smerom z Rakúska do Trnavy a opačne) s dodatkom k zmluve.

Alebo vám to je jedno a budete sa bez hanby handrkovať a vyhovárať na zákony, ktoré sú tiež vaším spoločným dielom?

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #NDS #ministerstvo dopravy #diaľničný obchvat #D4/R7 #križovatka D1/D4