Slovenský Titanic

Bolo zrejmé, že to raz príde. Nízka miera zaočkovanosti a na druhej strane rastúca pozitivita PCR a antigénových testov sa museli odraziť v zhoršenej epidemiologickej situácii. A je to tu! Podľa nového Covid automatu bude od pondelka päť okresov čiernych.

14.10.2021 19:00
debata (45)

Mal by v nich platiť zákaz cestovania. Ako to však bude vyzerať v praxi, je zatiaľ veľkou neznámou, keďže vláda neschválila núdzový stav. Teoreticky niekto, kto dochádza za prácou z Čadce do Žiliny, by mal zostať doma. Lenže keby aj núdzový stav platil, kto bude týchto ľudí kontrolovať? Povolajú opäť na pomoc armádu?

Zvláštne je, že minister Lengvarský ľudí uisťuje, že k obmedzeniu pohybu nedôjde. Načo sú potom nejaké pravidlá?

V podstate v týchto piatich okresoch bude päť lokálnych minilockdownov. S tým rozdielom, že tentoraz si to odskáču aj zaočkovaní. Obmedzenia sa dotknú aj ich – jedlo v reštauráciách si budú môcť kúpiť iba cez okienko.

Ak ešte aj teraz niekto bude tvrdiť, že medzi očkovaním a počtom nakazených neexistuje žiadna nepriama úmera, tak bohapusto klame. Čísla dokazujú jasnú koreláciu: V krajoch, v ktorých je zaočkovanosť najvyššia – Bratislavský (58 %), Trenčiansky (49 %) – je počet prípadov COVID-19 na 100-tisíc obyvateľov najnižší a, naopak, tam, kde vakcíny ľudia odmietajú, je infikovaných najviac – Žilinský (43 %) a Prešovský kraj (40 %).

Ak ešte aj teraz niekto bude tvrdiť, že medzi očkovaním a počtom nakazených neexistuje žiadna nepriama úmera, tak bohapusto klame. Čísla dokazujú jasnú koreláciu: V krajoch, v ktorých je zaočkovanosť najvyššia – je počet prípadov COVID-19 na 100-tisíc obyvateľov najnižší a, naopak, tam, kde vakcíny ľudia odmietajú, je infikovaných najviac .

Nie je ani náhoda, že okresy s pozitivitou nad 25 percent sa prakticky kryjú s tými, ktoré budú od pondelka čierne.

Podľa analytikov rezortu zdravotníctva tak môže v októbri zomrieť na covid 450 až 550 ľudí a ku koncu mesiaca očakávajú v nemocniciach celkom 1 200 až 1 600 pacientov.

Je to do značnej miery vizitka našich politikov. Nedôveryhodná vláda a lavírujúca opozícia, ktorá sa medzi antivaxermi a váhajúcimi ľuďmi snaží získať politické body, sa do značnej miery podpísali pod to, že v počte zaočkovaných sme prakticky na chvoste EÚ.

Keď raz bude nejaký politik opäť rozprávať o tom, ako veľmi mu záleží na ľudských životoch, mali by sme spozornieť.

No ani samotní obyvatelia nie sú bez viny. Keď už neveria politikom, čert to ber! No mohli by dôverovať aspoň lekárom a vedcom. Kde zostal ten toľko spomínaný zdravý sedliacky rozum?

Zatiaľ čo v iných krajinách pomaly začínajú očkovať treťou dávkou, u nás polovica populácie nedostala ani prvú dávku, a čo je najhoršie, nedostatočne zaočkovaní sú aj najstarší, ktorí sú najzraniteľnejší.

Smutné je, že slovenskí politici sa už dlhší čas tvária, akoby tu ani žiadny covid nebol. Akoby tu neumrelo 12-tisíc ľudí. Akoby od septembra nepribúdali ďalší.

Pripomína to situáciu na Titanicu. Na vrchných poschodiach sa ešte veselo tancuje, no v podpalubí umierajú ľudia.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Covid-19 #Covid automat #Vladimír Lengvarský #čierne okresy