Nebezpečná Kollárova hra s nemocnicami. Aké sú jeho plány?

Neprejde pomaly týždeň, čo by Boris Kollár neskritizoval nejaký krok vlády. Akoby ani nebol členom koalície, ale lídrom opozície. V poslednom čase sa pustil do kritiky reformy zdravotníctva a obchádza regionálne nemocnice, ktorým hrozí drastická transformácia.

25.10.2021 19:00
debata (16)

Paralelne tak robí aj podpredseda Hlasu a bývalý minister zdravotníctva prvej Ficovej vlády Richard Raši. Občan má už pomaly problém rozlíšiť, kto je vo vládnej koalícii a kto v opozícii. Na rozdiel od Kollára Raši je lekár a expert na zdravotníctvo, nie na všetko a zároveň na nič, a robí si iba poctivú opozičnú robotu.

Reforma nemocníc si určite zaslúži najvyššiu pozornosť, nie však takou formou, akou to robí Kollár. Ako predseda Národnej rady má na rozdiel od iných koaličných predsedov veľa času, žiadnu zodpovednosť za rezort a môže tak obiehať Slovensko a kydať na vlastnú vládu. Ak by bol seriózny politik, snažil by sa všetky sporné body – a je ich dosť – prediskutovať na ministerstve zdravotníctva, či by prinajmenšom zvolal koaličnú radu za účasti ministra zdravotníctva, kde by si všetko dopodrobna vysvetlili. Z toho by však nevytĺkol žiadny politický kapitál: nemohol by sa krikľúnsky pasovať za jediného ochrancu nemocníc, zdravotníkov a pacientov.

Reforma nemocníc si určite zaslúži najvyššiu pozornosť, nie však takou formou, akou to robí Kollár. Ako predseda Národnej rady má na rozdiel od iných koaličných predsedov veľa času, žiadnu zodpovednosť za rezort a môže tak obiehať Slovensko a kydať na vlastnú vládu.

To neznamená, že o reforme nemocníc a celého zdravotníctva netreba verejne debatovať. Zmeny potrebujeme, aké, to by nemala byť vec iba ministerských úradníkov, ale všetkých zainteresovaných strán a verejnosti. Sme iba na začiatku. Máme najmenej rok na to, aby sme nemocnice prekvalifikovali, pretože ešte ani neprebehol audit. Zatiaľ nevieme, v akom sú stave. Preto strašiť, že z niektorých sa stanú iba „doliečováky“, je predčasné.

Mali by sme si najprv vydiskutovať a ujasniť si chúlostivé záležitosti. Proti sebe totiž stoja kvalita a dostupnosť zdravotnej starostlivosti. V niektorých regiónoch môže byť jedna na úkor druhej, to si treba priznať. Okrem odborníkov sa musíme spýtať aj ľudí v daných lokalitách na ich názor, nie konať od zeleného stola proti ich vôli. To neznamená, že rezignujeme na kvalitu liečby. Na druhej strane, akákoľvek pomoc je lepšia ako žiadna, najmä v lokalitách, kde hrozí, že do najbližšej nemocnice po okresných cestách to nebude na skok. Navyše hrozí, že po zredukovaní malej nemocnice na „sociálne zariadenie“ sa nadbytoční lekári a sestričky nepremiestnia do susednej nemocnice, ale skôr odídu do zahraničia. Doterajšia prax to potvrdzuje. V niektorých regiónoch by to mohlo mať fatálne následky.

Svoj podiel viny nesie aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a jeho tím. Namiesto toho, aby najprv zašli do regiónov, predostreli zámery a pýtali sa na názor, robia to opačne. Analytické dáta nie sú všetko, bez poznania konkrétnej situácie, empatie a potrebnej spolupráce so zdravotníkmi kvalitu nezlepšíme. Je otázne, či by takúto dôležitú a citlivú reformu nemali riadiť ľudia z praxe a nie mladí analytici bez skúseností v zdravotníctve.

Hodlá vlastne Kollár reformovať zdravotníctvo a nemocnice, či podľa neho všetko funguje na výbornú? Asi áno, pretože žiadny jeho návrh reformy nepoznáme. Alebo mu je to všetko jedno a ide mu iba o jeho osobnú popularitu.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #ministerstvo zdravotníctva #richard raši #koalícia #Boris Kollár #reforma nemocníc