Matovič narazil. Bude cúvať?

Štyri „prednášky“ o daňovo-odvodovej reforme od „marketingového profesora“ Igora Matoviča vyzerali na prvý pohľad prepracovane, logicky a nevinne.

25.11.2021 20:00
debata (8)

To, že čochvíľa návrhy a prepočty ministra financií narazia na kritické reakcie sociálnych partnerov, profesijných skupín, zamestnávateľov a ekonómov, sa však dalo čakať.

Šéf odborárov Marián Magdoško sa vyjadril veľmi jasne: návrh reformy je celý zlý. Veru, veľa podrobného štúdia k takémuto záveru nebolo treba. Veď sám Matovič si na jednej z „prednášok“ strelil gól do vlastnej brány. S úsmevom na tvári tvrdil, že 99 % zamestnancov na reforme získa. Pritom podľa predložených výpočtov si polepšia iba ľudia, ktorí zarábajú nad dvetisíc eur mesačne. Samozrejme, takýto protiklad, či skôr lož, nemohol nechať odborárov na pokoji.

Tlak im Matovič zdvihol aj pri mzdách. Nemal zábrany hovoriť, ako ľuďom zostane na výplatných páskach viac, pritom blokuje zvýšenie platov na budúci rok v štátnej a vo verejnej správe. A to pri stále rastúcich cenách.

Ozvali sa aj živnostníci. Tí tiež nepotrebovali veľa fištrónu, aby pochopili, že ich minister financií nepriamo označil za podvodníkov. Je pravda – ako uvádza aj Matovič – že veľká časť živnostníkov je v skutočnosti zamestnancami. A na rozdiel od nich si môžu účtovať (neexistujúce) paušálne náklady a platiť tak smiešne nízke dane a odvody. Zabúda však na druhú stranu mince – takmer žiadne sociálne výhody. Je to choroba našej ekonomiky. Tá sa však nedá liečiť tak, ako navrhuje Matovič, že hodíme do jedného koša s nimi aj skutočných živnostníkov. Tým hrozí bankrot.

To si už uvedomujú aj v koalícii. Ekonomický expert strany Za ľudí Tomáš Meravý (a zároveň Matovičov poradca) navrhuje zavádzať reformu postupne vo viacerých fázach. Nielenže zostane čas na poctivú diskusiu, ale aj na opravu reformných nepodarkov či na ich neustále odkladanie, až zaniknú.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #koalícia #KOZ #živnostníci #Igor Matovič #Tomáš Meravý #daňovo-odvodová reforma