Matovič chce jednou ranou zabiť dve muchy

Topiaci sa aj slamky chytá. To platí v prípade 500-eurových poukážok pre túto koalíciu, zvlášť pre Igora Matoviča, absolútne. Má možno poslednú možnosť napraviť doterajšie evidentné a úplne zbytočné zlyhania pri podpore očkovania.

01.12.2021 19:00
debata (45)

Povedzme si úprimne, že navrhované opatrenie patrí zatiaľ medzi to (naj)lepšie z Matovičovej dielne. Samozrejme, koncept nepochádza z jeho hlavy, ale to neruší. Ide o učebnicový prípad keynesovskej, sociálno-demokratickej hospodárskej politiky.

Ľudia síce dostanú za očkovanie „tučné“ poukážky, ale tie nemôžu minúť len tak. „Speňažiť“ sa budú dať výlučne v domácej ekonomike – v reštauráciách, hoteloch, divadlách, kinách, vo fitnes centrách či na masáže. Podobné opatrenia bývajú zväčša oveľa účinnejšie ako priame dotácie do vybraných sektorov. Ak chcú ľudia „speňažiť“ poukážku, musia ísť do reštaurácie. Prostredníctvom daní a odvodov sa utŕžené peniaze vracajú späť do štátnej kasy. Človek je motivovaný, podnikatelia dostanú pomoc.

Vôbec neprekvapilo, že proti týmto ľavicovým opatreniam sa vo vláde postavili neoliberáli zo SaS. Veď podľa nich vždy všetko vyrieši trh. Že sa osudovo mýlia, ukázali vzorovo takmer dva roky pandémie. Poukážky ale nevetovali ako zavretie škôl počas lockdownu. Nuž, nebolo to len tak. OĽaNO a kollárovci mali na nich vraj pripravené obvinenia z hazardovania so životmi seniorov, neváženia si života ako takého. Ako však pripustil Matovič, v parlamente poukážky zatiaľ nemajú zaručenú väčšinu.

Podobné opatrenia bývajú zväčša oveľa účinnejšie ako priame dotácie do vybraných sektorov. Ak chcú ľudia „speňažiť“ poukážku, musia ísť do reštaurácie. Prostredníctvom daní a odvodov sa utŕžené peniaze vracajú späť do štátnej kasy. Človek je motivovaný, podnikatelia dostanú pomoc.

Skôr zarazilo, že klasické sociálno-demokratické opatrenie nepodporujú opozičné strany Hlas a Smer, ktoré sa hlásia k ľavici. Dobre pritom vedia, že toto opatrenie môže iba pomôcť. Kritizujú iba zo zásady „lebo Matovič“? Nie je to trochu krátkozraké, najmä keď ide o zdravie či dokonca životy našich seniorov, keď v ich zaočkovaní v rámci EÚ riadne zaostávame? Nemali by si vziať naši politici príklad z Česka, kde sa vláda a opozícia, odstupujúci a nastávajúci premiér Andrej Babiš a Petr Fiala, spoločne spriahli za očkovanie?

Napriek všetkým pozitívam je s čím polemizovať. Je suma vo výške 500 eur tá najsprávnejšia? Na základe čoho prišla vláda k tejto sume? Nestačila by nižšia suma, napríklad 300 eur? Pretože poukážka môže byť chápaná aj ako pomoc časti dôchodcov v čase zvyšovania cien. To by bolo riadne nespravodlivé voči tým zodpovedným, ktorí sa dali už dávno zaočkovať, aj treťou dávkou, a nedostali ani euro. Preto návrh opozičného Hlasu, že každý penzista by mal dostať 200 eur v hotovosti a pre nezaočkovaných plus motivačné „iba“ vo výške 300 eur, stojí pred hlasovaním v parlamente za úvahu.

Aj forma poukážok v QR kódoch vzbudzuje obavy. Koľko seniorov vôbec netuší, o čo vlastne ide? Mnohí ani nemajú moderné mobily, nevedia s nimi narábať. Nejde len o sumu, ale aj zrozumiteľnosť. Ak budú pre veľkú časť seniorov poukážky prakticky nepoužiteľné, akoby ich ani nemali. Inak, ako veľakrát v histórii, sa aj ten najlepšie myslený zámer skončí fiaskom. A to si, dúfajme, táto vláda už (ne)poučená mnohými chybami, azda neželá.

© Autorské práva vyhradené

45 debata chyba
Viac na túto tému: #očkovanie #sociálna demokracia #Igor Matovič #John Maynard Keynes #pomoc podnikateľom #poukazy pre seniorov #SASKA