Ficove šumy vs. realita

Už by to nebol ani Robert Fico, keby aspoň raz do týždňa neprišiel s nejakým závažným obvinením. Cez víkend prišiel s novým bombastickým odhalením. Teda zatiaľ ide iba o šum. A keď sa na Slovensku začnú šíriť šumy, sú podľa Fica na 95 percent pravdivé.

16.05.2022 19:00
debata (35)

Čo sa vlastne stalo? Predseda Smeru začul – nevieme kde, že policajný prezident Štefan Hamran na zasadnutí Bezpečnostnej rady štátu pred ústavnými činiteľmi doslova vykrikoval, že tento týždeň sa chystá veľký záťah (koľký to už v poradí?) na policajtov, prokurátorov a sudcov. Dokonca má ísť o ľudí, ktorí dali odpočúvať tzv. čurillovcov z NAKA. Tí ležia, samozrejme, Ficovi hlboko v žalúdku.

Ostalo by možno iba pri šumoch, keby to nepotvrdil aj druhý najvyšší ústavný činiteľ, predseda Národnej rady Boris Kollár. Zostal z nich taký znepokojený, že neváhal a požiadal predsedu vlády Eduarda Hegera o mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady. Nuž, keď už Kollár sedí na takej významnej stoličke, nemal by si Ficove šumy radšej preveriť sám? Ak by totiž tak veľmi chcel poznať čistú pravdu a nie iba šum, mohol zdvihnúť telefón a zavolať policajnému prezidentovi Hamranovi, ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi či priamo premiérovi Hegerovi. Overiť si, čo vlastne ten Hamran povedal, čímže sa to vyhrážal, čo vykrikoval. Alebo ešte ľahšie, mohol sa priamo spýtať svojich podriadených straníkov zo Sme rodina, ktorí na tom zasadnutí sedeli. Že by mu to nebolo napadlo? To mu uverí len málokto. Prečo viac dôveroval chodbovým rečiam, ako Ficove šumy nazval sám Hamran?

Postreh najdlhšie slúžiaceho slovenského politika, že 95 percent šumov sa ukáže ako pravdivých, je potom iba smutné zrkadlo fungovania nášho štátu.

Policajnému prezidentovi neostalo nič iné a musel všetko vysvetľovať na tlačovke. Poprel, že by na Bezpečnostnej rade niečo hovoril o pripravovanej policajnej akcii. Druhým dychom ale dodal, že NAKA vedie trestné stíhanie pre podozrenie zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, ktorá by mohla ovplyvňovať trestné konania. Presnejšie povedané ide o podozrenia, že „osoby pôsobiace v orgánoch, ktoré presadzujú právo, konali a konajú spôsobom, ktorým ako keby sa vytváral priestor na účelové trestné stíhanie niektorých subjektov alebo práve naopak sa vytváral priestor, aby sa nedali stíhať niektoré skutky, ktoré by mali byť stíhané.“ Po lopate povedané: buď zamietnu pod koberec, alebo na niekoho ušijú búdu. A to je presne to, prečo väčšina občanov v minulosti tak málo dôverovala polícii, politikom či celému štátu.

Zatiaľ sa vedie vyšetrovanie. Nájde sa dostatok dôkazov? Ak áno, môže sa kedykoľvek vyšetrovanie skončiť a na rad prísť akcia.

Ak sa tak stane, a nemusí to byť práve tento týždeň, potom sa potvrdí, že Ficove šumy mali reálny základ. A je jedno, či polícia bude mať dostatok relevantných dôkazov. Postreh najdlhšie slúžiaceho slovenského politika, že 95 percent šumov sa ukáže ako pravdivých, je potom iba smutné zrkadlo fungovania nášho štátu.

Ak nie, potom budeme musieť dať za pravdu Hamranovi, podľa ktorého môže ísť o zastrašovanie polície. To neznie vôbec radostnejšie.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #polícia #Boris Kollár #NAKA #Štefan Hamran