Slovensko ako obeť súboja Matoviča so Sulíkom

Azda žiadnu vládu v Európe nerozhádala protiinflačná sociálna pomoc tak ako tú našu. Ani nikde tak dlho o nej nerokovali. Všade totiž dobre vedia, že dohoda je nevyhnutná. Čím rýchlejšie, tým lepšie pre ľudí. Protichodné názory sa zladia a akékoľvek osobné animozity idú bokom.

18.05.2022 19:00
Igor Daniš aktual Foto:
Igor Daniš
debata (22)

U nás je to presne naopak. Pôvodne mala byť sociálna pomoc schválená ešte v strede apríla. Je polovica mája a ľudia stále márne čakajú. Zdražovanie pritom naberá každým týždňom na obrátkach. Aj po dohodách na koaličných radách prichádzajú stále nové pripomienky a protinávrhy. Úplne zbytočne. Nakoniec v Národnej rade balík doslova prešpurtuje a schváli sa do 24 hodín. Už je to vlastne klasika. Koaliční poslanci bez reptania odhlasujú straníckym lídrom čokoľvek.

A práve títo lídri sú príčinou, prečo to je, ako to je. Najmä Igor Matovič a Richard Sulík sa správajú ako dvaja nepoučiteľní prchkí kohúti. Tvrdohlavosť ministra financií je povestná, ale minister hospodárstva ho vie vždy v pravý čas poriadne vyprovokovať a znemožniť. Aj teraz, nech už je Matovič, aký je, takto sa to proste nerobí – prísť s protinávrhom pomoci po „funuse“. Saskári mali reagovať rozhodne skôr. Oheň je opäť na streche, koalícia už po ikskrát tesne pred rozpadom.

Pritom spor nie je ani o samotnej pomoci. Vôľu majú všetci. Aj keď balíček mizernú situáciu sociálne najslabších v skutočnosti nevyrieši. Hlavná bitka sa odohráva o to, kto to všetko zaplatí. Tento rok má balíček vyjsť na 175 miliónov eur, na budúci rok na 1,2 miliardy. Nejde o malý peniaz. Matovič chce veľké bremeno preniesť na mestá a obce. Ale tie sa búria. Samy po zdražovaní obracajú každé euro. Matovičove slová, že „omnoho lepšie sú uložené peniaze v peňaženke rodiny ako v kasičke primátora“ je prefíkané klamstvo. Lebo samosprávam nezostane nič iné, než zvýšiť dane a poplatky či radikálne obmedziť služby, na čo doplatia práve rodiny s deťmi.

Tvrdohlavosť ministra financií je povestná, ale minister hospodárstva ho vie vždy v pravý čas poriadne vyprovokovať a znemožniť.

Oveľa lepším riešením je zdanenie monopolov a oligopolov (napríklad aj ruskú ropu v Slovnafte). Počas pandémie a ruskej agresie na Ukrajine si spolu aj s inými veľkými firmami pekne namastili vrecká. Bolo by preto férové, aby sa podelili s tými, ktorí sú v núdzi. SaS protestuje. Veď áno, je to strana obhajujúca veľký biznis (naposledy jednej finančnej skupiny v zdravotníctve). Lenže ak sa nenájde medzi Sulíkom a Matovičom spoločná reč, nakoniec sa sociálny balíček zatiahne ďalším dlhom. Bude to lepšie riešenie?

Ešte donedávna dokázal vzájomnú rivalitu Matoviča a Sulíka pacifikovať premiér Eduard Heger. Dokonca dosť účinne. Veď je to koniec koncov povinná úloha predsedu vlády. V poslednej dobe ich však trestuhodne zanedbával. Svoju pozornosť v poslednom čase až príliš venoval medzinárodným otázkam.

Uznanie či rozhovory pre významné svetové médiá ho tak trochu oslepili. Lenže chvála v zahraničí automaticky neznamená úspech doma. Domáce úlohy si treba poctivo písať. Heger zabudol, že jeho osud nezávisí od zahraničných úspechov, ale iba od toho, ako zvládne Matoviča so Sulíkom. Ak im popustí uzdy, tak nám to tu obrátia hore nohami.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič #sociálny balíček #Eduard Heger #protiinflačný balíček