Fraška Matovičovej rodiny

Ešte pred takými desiatimi rokmi sa slovo fašizmus používalo zriedkavo. Zväčša sa ním priliehavo označovali tendencie z obdobia druhej svetovej vojny, prípadne sa hovorilo o fašizujúcich tendenciách v spoločnosti.

25.05.2022 20:00
debata (6)

Byť označený za spojenca fašizmu bolo vážne obvinenie, to slovo malo svoju váhu. Lenže, ako hovorí klasik, fraška života sa rúti dopredu ako splašený kôň, a divákov už pramálo zaujíma zápletka prvého dejstva: V momentálnom dejstve už prstom neukážeme na toho, kto aspoň raz za fašistu označený nebol, ba priam sa k tomu i byť hanba hlásiť sa k tomu. Význam slova sa vyprázdnil rovnako ako politický program. Nemá vôbec žiadnu relevanciu. Okrem tej devastačnej.

Svoje o tom vie Igor Matovič, ktorému je celkom jedno, či ho tak niekto označí v súvislosti so spojenectvom s poslancami ĽS NS či odídencom Tomášom Tarabom vo veci najsvätejšej, vo veci „rodiny“. V súvislosti s protiinflačnou pomocou, ktorá rozhádala vládnu koalíciu, sa zákopová vojna vedie v mene tzv. „prorodinného“ tábora na strane jednej a tzv. „protirodinného“ na strane druhej. „Proti“ rodine sú Hlas, Smer, SaS a Republika, a zároveň aj starostovia obcí, ktorí sa spoločne s Richardom Sulíkom obávajú, že si Matovičov „prorodinný“ daňový bonus odskáču ich nižšie rozpočty. No a, pochopiteľne, kto nie je za Matoviča, ten logicky musí byť proti rodine. A byť proti rodine je hriech, ktorý sa neodpúšťa. Rozhodne sa odpúšťa ťažšie, ako keď ste vskutku kovaný fašista. Ten zavše býva i užitočný spojenec.

Je strašné, ako populisti prakticky vždy v závažných ekonomických situáciách baštrngujú silnými pojmami, ktorým zjavne nerozumejú. Inak by sa tak ľahko nestalo, že sa zo zoskupení kedysi ústami súčasného ministra financií označených za „odporných fašistov“, zrazu stali tí, ktorých len „niekto fašistami nazýva“. No, ale opäť – zápletka prvého dejstva už vo fraške nikoho nezaujíma.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Kuffa #Igor Matovič #ĽSNS #Tomáš Taraba #protiinflačný balíček