Kde sa dvaja bijú...

...tretí víťazí. Túto starú pravdu opäť potvrdil aktuálny prieskum agentúry Focus, v ktorom sa mierne oslabili SaS i OĽaNO, no posilnilo sa hnutie Sme rodina.

03.07.2022 20:00
debata (2)

Hoci pokles preferencií oboch subjektov nie je dramatický, v prípade OĽaNO je podstatné skôr to, že ide o dlhodobý trend. Zásadný zlom nastal hneď počas prvého roka vládnutia, keď obrovské rozčarovanie z politiky Igora Matoviča prinieslo jeho hnutiu neuveriteľný „zošup“ smerom nadol. OĽaNO v priebehu 12 mesiacov kleslo z 25 % na 10 %. Vo februári 2021 zaznamenali „obyčajní“ poslednýkrát dvojciferný výsledok. Odvtedy ich preferencie oscilovali okolo 8 – 9 percent. Teraz prvýkrát klesli na 7,1 %.

Hoci signálov od voličov dostal Igor Matovič viac než dosť, nedokázal ich správne vyhodnotiť a stále žije vo vlastnej bubline. Keď seba a svoje hnutie stále prezentuje ako „hrádzu proti korupcii“, no nevníma, že z jeho spôsobu vládnutia sú ľudia otrávení, je úplne mimo. Keďže jeho sebahodnotenie vôbec nezodpovedá realite, zarába si na veľký problém, pretože OĽaNO postupne smeruje mimo pásma zvoliteľnosti.

Úplne iný prípad predstavuje Sme rodina. Bolo už viackrát povedané, že Boris Kollár sa správa ako opozičný politik, hoci je stále súčasťou koalície. Zároveň sa však drží bokom pri prestrelkách Sulíka s Matovičom. Toto lavírovanie sa mu už vyplatilo pred rokom pri odvolávaní Matoviča a opláca sa mu aj teraz, pretože je vnímaný ako „nekonfliktný typ“, čo mnohí voliči v politicky vybičovanej atmosfére zjavne oceňujú.

Popri tom veľmi šikovne lavíruje. Vzhľadom na to, že pád vlády si želá viac ako polovica ľudí, opätovne prichádza s návrhom na skrátenie volebného obdobia. Čo na tom, že celá vec napokon pôjde do outu (a opozícia nebude môcť pol roka podať do parlamentu rovnaký návrh) drahá nevesta, vie ako potenciálnych nápadníkov navnadiť. Napríklad v prípade Hlasu sa ukazuje, že nevestino požmurkávanie zaberá…

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Sme rodina #prieskum Focus #SASKA