Rozvod je na stole. Rozhodne Matovič

Pandémia, vojna na Ukrajine, inflácia a do toho permanentné politické napätie. Leto malo konečne priniesť úľavu. Nestalo sa. Strana SaS vypovedala koaličnú zmluvu. Do 31. augusta by mala byť podpísaná nová. Inak jej ministri vo vláde končia.

06.07.2022 19:00
debata (13)

Richard Sulík má jednoznačne pravdu, že líder OĽaNO Igor Matovič rozoštváva spoločnosť. Minister financií dostal viacero príležitostí, aby zmenil svoje správanie. Nevyužil ich. Hoci sa vždy dokázal na chvíľu upokojiť, po čase sa vrátil k neznesiteľne konfrontačnej politike. Aj voči koaličným partnerom.

Líder SaS má tiež pravdu v tom, že takto sa ďalej fungovať nedá. Koaličné vzťahy potrebujú zásadné zmeny – ak chce koalícia dovládnuť. Je však kvôli tomu potrebné vypovedať koaličnú zmluvu? Nemal predsa len dostať Matovič do konca leta poslednú šancu?

Saska na budúci týždeň doručí premiérovi svoje podmienky novej koaličnej zmluvy. Tá zásadná je jasná. Matovič nemôže byť členom novej vlády. Ostatné je otvorené. Aj to, či bude členom vlády tiež Sulík, alebo za odplatu nebude chodiť na koaličnú radu, aby sa obrúsili hrany. V hre je aj menšinová vláda bez SaS.

To, že atmosféra poriadne zhustla, naznačovali vystúpenia vrcholných predstaviteľov OĽaNO pred zasadnutím republikovej rady SaS. Premiér Eduard Heger si po zasadnutí predsedníctva OĽaNO neodpustil poznamenať, že aj saskári sa dopúšťajú podpásoviek. Zavádzal však, keď hovoril, že protiinflačný balíček nebol poslednou kvapkou. SaS síce protiinflačný balíček nevetovala a nechala tak Matovičovi priestor, aby si ho v parlamente presadil, lenže kto tušil, že minister financií sa oprie o fašistov.

Ani prípadná neúčasť predsedu OĽaNO vo vláde nezaisťuje mier v koalícii. Urazený Matovič bude torpédovať jej prácu aj z parlamentnej lavice. Zásadné reformy neprejdú bez jeho súhlasu. Preto ani reštart koalícii nezaručuje jednoduchý život.

A tušiť sa nedalo ani to, že opatrenia platné až od budúceho roka financmajster presadí v extra skrátenom legislatívnom konaní. Bez akejkoľvek diskusie v Národnej rade či so sociálnymi partnermi. To je v demokracii neprípustné. Heger by to mal vedieť.

Voči Matovičovi zaberá iba tvrdý, nekompromisný postoj. Ak sa mu trochu povolí, čokoľvek zneužije. Nemá žiadne zábrany, myslí iba na vlastný úspech. SaS dala šancu OĽaNO a zvlášť Hegerovi, aby si opakujúce Matovičove prešľapy vyriešili na domácej pôde. Nepodarilo sa. Nech premiér teraz nenarieka, že tieto ťažké časy nie sú vhodné na povalenie vlády. Tieto slová mal adresovať primárne svojmu straníckemu šéfovi.

Keď minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) presviedča, že koalíciu spája toho viac, ako rozdeľuje, tak nech sa pozrie, kto rozdeľuje. Aj pred schvaľovaním balíčka si viacerí členovia klubu boli vedomí nedemokratickosti celého procesu, dokonca si prvýkrát dovolili verejne kritizovať svojho lídra. Nakoniec však poslušne zrazili opätky.

Sulíkovci dostali Matoviča do pasce. Ak neustúpi, bude to on, nie oni, kto povalí vládu. Ani nedostanú opätovne k moci Roberta Fica, ako líder OĽaNO neustále omieľa. Pretože je to práve minister financií, ktorý je svojím správaním príčinou nárastu obľuby opozičného Smeru a Hlasu. Je to nateraz Matovič, kto má v rukách čierneho Petra. Osud koalície visí iba na ňom.

Ani prípadná neúčasť predsedu OĽaNO vo vláde nezaisťuje mier v koalícii. Urazený Matovič bude torpédovať jej prácu aj z parlamentnej lavice. Zásadné reformy neprejdú bez Matovičovho súhlasu. Preto ani reštart koalícii nezaručuje jednoduchý život či dovládnutie.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #vláda SR #Richard Sulík #koalícia #Igor Matovič #SASKA