Do tretice všetko dobré

Za posledné dva roky je to tretíkrát, čo Igor Matovič stojí pred otázkou, ako a s kým zostaví vládu. Po voľbách v roku 2020 rokovania o novej vláde prebiehali najmä v liberálnom dome. Nálady v spoločnosti boli na úsvite pandémie optimistické. Protikorupčná vláda odborníkov si chcela robiť po svojom. Mala to byť vláda, ktorá nekradne, bude reformná a nepopulistická. Knižky dejepisu na ňu mali spomínať, ako na najlepšiu.

07.08.2022 19:00
debata (6)

Dnes sa kedysi dynamické duo Igora Matoviča a Richarda Sulíka v boji proti Robertovi Ficovi na seba ani len nevie pozrieť. Žiadna zo strán sa zo svojej pozície ustúpiť nechystá. SaS uviedla, že aktuálny spor v koalícii nie je osobným sporom medzi Richardom Sulíkom a Igorom Matovičom. Vraj ide o spor medzi slušným a demokratickým Slovenskom a lídrom OĽaNO.

Viackrát sa zdalo, že liberáli sú vo vláde s Matovičovom údajným hlasom rozumu, no vyhlásenie, že oni sú hlasom slušnosti a demokracie, je trošku za červenou čiarou. Matovič cez sociálne siete Sulíkovi odkazuje, že je rozbíjač vlastnej strany, koalície, iných strán, profipovaľovač demokratických vlád, klamár a obchodník. Premiér Eduard Heger z ústrania vyzýva na zmier, no nepočúva ho nik. „Veď ma poznáte, ľudia chcú vidieť výsledky,“ opakuje niekde mimo dosahu kamier svoju mantru.

Prieskum agentúry Reuters uvádza, že na Slovensku médiám dôveruje len 26 percent obyvateľov. Slovensko sa tak v dôvere v médiá prepadlo spolu s USA na posledné miesto spomedzi 46 analyzovaných krajín.

Všetci kreslia červené čiary, všetci opovrhujú fašistami, no ak hlasy extrémistov prispejú k „dobrej veci“, všetko je v poriadku. Tak to bolo pri prorodinnom balíčku z dielne financmajstra, keď prelamoval prezidentkino veto. Tak to bude podľa ministra školstva Branislava Gröhlinga pri odvolávaní Matoviča. Ten pripustil možnosť, že s fašistami hlasovať bude, ak to bude za túto dobrú vec. Mohli by sa poradiť s trojnásobným premiérom Robertom Ficom o tom, ako sa taká hrádza proti extrémizmu stavia.

Ako najmenej dôveryhodný koaličný partner sa za ostatné dva roky javilo hnutie Sme rodina. Robili pre to všetko. V parlamentnej limuzíne sa predseda parlamentu Boris Kollár pred hlasovaním o reforme zdravotníctva či justície prevážal po regiónoch a naháňal si politické body na zhadzovaní reformných snáh súčasnej koalície. Následne pri hlasovaní udelil svojmu klubu zelenú kartu a návrhy prešli najmä vďaka podpore SaS. Tiež to bolo hnutie Sme rodina, kto neumožnil vydať poslanca Roberta Fica pred súd. No Igor Matovič aj napriek tomu nevidí nepriateľa nikde inde ako v Sulíkových liberáloch. Keď neboli testy, bol na vine Sulík. Keď pristál Sputnik V, na vine bol Sulík. Keď nevydal parlament Fica pred súd, na vine bol Sulík.

Je to prvé leto s aktuálnou vládnou garnitúrou bez protipandemických opatrení. Napriek tomu slovenskú verejnosť sužujú politické hádky a hroziaci pád vlády. Podobne ako počas pádu vlády Igora Matoviča sa sociálne siete a médiá zmenili na bojisko. Vyťahujú sa SMS komunikácie, obe strany sa predbiehajú v tom, kto viac klame a koniec koncov, obyčajným ľudom to je jedno.

Všetko je drahé, u susedov je vojna, zdravotníctvo ani školstvo sa nezlepšili a s riešením neprichádza nikto. Prieskum agentúry Reuters uvádza, že na Slovensku médiám dôveruje len 26 percent obyvateľov. Slovensko sa tak v dôvere v médiá prepadlo spolu s USA na posledné miesto spomedzi 46 analyzovaných krajín.

Igor Matovič rád vyťahuje, že médiá sú nedôveryhodné, no je to on, kto svojimi hádkami, nápadmi a útokmi vyvoláva ďalšie problémy, a médiá sa tomu, žiaľ, venovať musia, lebo sa na okamih stal vedúcou postavičkou v krajine, ktorá čoskoro oslávi tridsať rokov štátnosti.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič #vládna kríza 2022