Čistá apatia: Koalícia končí a nikoho to už ani nevzrušuje

Hoci ultimátum Richarda Sulíka uplynie o necelé tri týždne, po piatkovom stretnutí vládneho štvorlístka na Bôriku je jasné, že táto koalícia definitívne skončila. Zaujímavé je azda len to, že to už ani nikoho nevzrušuje. Keďže sa to už toľkokrát očakávalo, dnes už nik ani brvou nemihne. Padá vláda, no taká apatia tu ešte nebola.

12.08.2022 18:00
debata (87)

Napriek tomu, že vzťahy medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom boli od začiatku napäté, vždy sa im to podarilo nejako „uhrať“ a karavána išla ďalej. Teraz si jednoducho Sulík povedal dosť, a keby sa konalo aj ďalších 100 stretnutí, je zrejmé, že svoj postoj nezmení.

Keďže predsedníctvo aj poslanecký klub OĽaNO sa vo štvrtok večer uzniesli, že „Igor Matovič zostane ministrom financií aj po uplynutí ultimáta od SaS“ – čo možno označiť za úplnú stratu zmyslu pre realitu – je zrejmé, že od 1. septembra nám bude vládnuť okyptená trojkoalícia.

Zaujímavé je, že premiér Eduard Heger si sám uvedomuje, že „bez SaS bude moja vláda nefunkčná, v parlamentne nebude mať väčšinu“. Namieste je otázka, čo okrem prázdnych floskúl urobil pre to, aby tejto situácii predišiel. Pretože riešenie je veľmi jednoduché: stačí Matovičovi vysvetliť, že len keď uprednostníme záujmy Slovenska pred osobným záujmami, len tak sa môžeme pohnúť dopredu. A keďže on sám to často zdôrazňuje, mal by to azda aj pochopiť. Nie je predsa normálne, aby jeden chorý element mal celú krajinu ako rukojemníka.

Aj keď sa hovorí, že žiadna kaša sa neje taká horúca, ako sa navarí, nejaký zázračný obrat sa nedá čakať. A keď už, tak len v negatívnom zmysle slova. Matovič je majster vo vyvolávaní sporov – to je jeho podstata politiky – a tak jediné, čo od neho môžeme čakať, že namiesto pokánia na záver ešte vyrobí nejaké spektakulárne „rošambo“, ktorým rozvíri stojaté vody slovenskej apatie.

© Autorské práva vyhradené

87 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #koalícia #Igor Matovič #Eduard Heger