Zbytočná smrť. Ľudia umierajú pre nečinnosť vlády

Výrok Jana Ľuptáka, že „z grafov sa nik nenaje“, priam zľudovel. Ako v mnohých iných veciach, aj v tejto sa však robotnícky líder mýlil. Ak niečo naozaj platí, tak skôr to, že z „planého politizovania sa nenajeme“. Žabomyšie vojny v koalícii už okrem samotných aktérov takmer nikoho nezaujímajú. Popri zdražovaní však ľudí trápia oveľa viac predlžujúce sa čakacie lehoty na operácie.

16.08.2022 19:00
debata (70)

Ľupták síce nemal rád tých, ktorí argumentovali grafmi a štatistikami, lenže čísla nepustia. A faktom je, že na Slovensku hrozivo pribúda ľudí, ktorí čakajú na operáciu. Za posledné dva roky lekári vykonali o 200-tisíc zákrokov menej ako v období pred pandémiou. To znamená, že na „čakačkách“ sa popri „štandardne“ dlho čakajúcich pacientoch na výmenu bedrového kĺbu ocitli aj takí, ktorých v minulosti vybavovali priebežne. V uplynulých dvoch rokoch najväčší pokles zaznamenali v oblasti gynekológie, ORL a neurochirurgie, a to zhruba o 40 percent. Viaceré nemocnice preto plánované operácie obmedzili na polovicu.

Dôvodom už nie je covid, ktorý šarapatil uplynulé dva roky, ale nedostatok lekárov, a najmä zdravotných sestier. Ak je v zdravotníckom systéme o 2 200 sestier menej, niekde sa to musí odraziť.

Keď Igor Matovič krátko pred voľbami zapálil 5 000 sviečok ako pripomienku za 5 000 obetí tzv. odvrátiteľných úmrtí, ktorým sa dalo predísť, bolo to hrozivé memento, že také množstvo ľudských životov na Slovensku vyhaslo preto, že nedostali adekvátnu, a najmä včasnú starostlivosť.

Je hrozné, že pre covid stúpli úmrtia spôsobené nedostupnou zdravotnou starostlivosťou. No je ešte hroznejšie, že ľudia umierajú pre nečinnosť vlády.

Koľko zbytočných životov však vyhaslo za „bačovania“ tejto koalície? Už 20-tisíc obetí koronavírusu je hrozné číslo, a pri lepšom manažovaní pandémie sa mu dalo určite predísť. Lenže minulý rok umrelo rekordných „73,5 tisíca osôb, čo je najvyšší absolútny počet v novodobej histórii od roku 1919. Počet zomretých vlani súčasne až o 37 % prekročil hodnoty ukazovateľa v priemere za päť rokov pred vznikom pandémie (za roky 2015 – 2019)“. Na porovnanie, v roku 2019, teda rok pred pandémiou, zomrelo 53 234 ľudí. Toľko štatistika.

Môžeme sa len domnievať, koľko z nich bolo tzv. odvrátiteľných úmrtí, no je zrejmé, že toto číslo bolo vyššie ako 5 000, vzhľadom na to, že niektorí sa v život ohrozujúcej situácii nedostali včas do nemocnice.

Je hrozné, že pre covid stúpli úmrtia spôsobené nedostupnou zdravotnou starostlivosťou. No je ešte hroznejšie, že ľudia umierajú pre nečinnosť vlády.

Ak premiér Eduard Heger sľúbil, že peniaze na mzdy zdravotníkov sa musia nájsť najneskôr do 30. júna a je polovica augusta, no riešenie je stále v nedohľadne, tak zodpovednosť za úmrtie tých pacientov, ktorí mohli byť operovaní, no nedostatok zdravotníckeho personálu to neumožnil, preberá táto vláda. Je absurdné, keď pre nečinnosť najvyšších štátnych úradníkov zbytočne umierajú ľudia.

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba
Viac na túto tému: #operácie #lekári #sestričky #slovenské zdravotníctvo #odvrátiteľné úmrtia