Matovič: Štát som ja

Predstava, že sa minister financií uprostred noci zobudí a preratúva, ako sa budú zvyšovať platy zdravotných sestier, je absurdná a smutno-smiešna zároveň. Ukazuje však, akým spôsobom riadi Igor Matovič svoj rezort a vlastne celý štát.

18.08.2022 17:45
debata (25)

Na jeho Facebooku sa totiž okolo druhej v noci objavil status: „Zrejme ešte dnes zverejníme návrh na historicky najvyšší nárast platov zdravotných sestier v nemocniciach, ktorého prepočty som pred chvíľou dokončil.“

To, čo na jeho skalných fanúšikov (aj takí sa ešte nájdu) pôsobí ako dôkaz, že ich milovaný líder pracuje dňom i nocou, je skôr ukážka neschopnosti pracovať systematicky a koncepčne. Načo z našich daní platíme rôznych analytikov, načo máme vlastne jednotlivé ministerstvá, keď Matovič zvládne všetko „ľavou zadnou“?

Takýto prístup je zároveň ďalším potvrdením jeho neuveriteľnej sebastrednosti. Matovičovi sa v tom vyrovnal azda len Vladimír Mečiar. Na jednej strane rieši úplne všetko a „prple“ sa v detailoch, no na druhej strane mu uniká podstata. Nie je umením vytvárať dojem, že „štát som ja“, umením je obklopiť sa kvalitnými ľuďmi, na ktorých sa dá spoľahnúť, a najmä vedieť s nimi komunikovať.

Politika nemusí byť formálna a škrobená, no to, čo predvádza Matovič, je antipolitika. Namiesto toho, aby niekoľko dní vopred oznámil, kedy bude tlačovka na tému zvyšovania platov zdravotných sestier, verejnosť uprostred noci bombarduje svojimi statusmi. Takto v podstate aj dobrú vec „zabije“.

Lebo zvýšenie platov sestier je správnym krokom. Prichádza síce päť minút po dvanástej, ale lepšie neskôr ako nikdy. A keď tú tlačovku napokon zorganizuje, tak na nej vychrlí množstvo číselných údajov, podľa ktorých to vyzerá, že od 1. januára bude sestričkám sveta žiť, no napokon sa ukáže, že v Česku reálne zarobia stále viac. To je proste Matovič, majster lacného marketingu.

Igor Matovič Čítajte viac Matovič chce sestrám zvýšiť platy, malo by ísť o historicky najvyšší nárast

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #zdražovanie #Igor Matovič #platy sestier