Sulíkova pasca. Hodia Matovičovi záchranné lano Fico a Kotleba?

Richard Sulík konečne nazbieral dostatok podpisov na odvolávanie Igora Matoviča z postu ministra financií. Tento geniálny ťah pravdepodobne tajne naplánoval ešte pri vypovedaní koaličnej zmluvy pred letnými prázdninami.

23.09.2022 19:00
debata (35)

Okrem 21 poslancov SaS návrh podpísali aj bývalí koaliční poslanci zo strany Za ľudí Tomáš Valášek (teraz PS) a Miroslav Kollár (Spolu). Pridali sa poslanci Petra Pellegriniho z Hlasu. Smer nie.

Robert Fico je totiž vo veľmi ťažkej pozícii. Hoci Matovič je jeho úhlavný nepriateľ (a opačne), odchod tohto diletanta z vlády si nepraje. Dobre vie, že hlavnou príčinou nespokojnosti a hnevu ľudí je minister financií, ktorému nedôveruje 90 % populácie. To je voda na mlyn Smeru.

Ak by bol Matovič odvolaný, Fico by stratil hlavný terč a palebnú silu. Je veľmi pravdepodobné, že po odvolaní ministra financií môže vláda postupne získať vyššiu dôveru občanov. Navyše Sulík sľúbil, že je ochotný po odchode Matoviča z ministerskej stoličky vrátiť sa do koalície. Už nie priamo do vlády, ale pravdepodobne cestou novej koaličnej, respektíve koalično-opozičnej zmluvy. To by mohlo zabezpečiť stabilitu vlády až do konca funkčného obdobia vo februári 2024. To si neželajú ani Fico, ani Pellegrini. Ich cieľom sú predčasné voľby akoukoľvek cestou – referendom, aj bez neho.

Fico sa ocitol na jednej lodi s Matovičom. Neželá si jeho odvolanie. Lenže pre lídra Smeru by otvorené podržanie ministra financií znamenalo popretie všetkého, čo doteraz vyhlasoval.

Zatiaľ nie je pre Fica i Matoviča nič stratené. Koalícia má 70 poslancov, podporovať ju môžu ešte traja bývalí z OĽaNO (Mičovský, Čepček a Hatráková) a bývalý „obyčajný“ z rokov 2012–2016 Štefan Kuffa so svojim synom Filipom a Tomášom Tarabom (všetci z kandidátky ĽS NS). Tí sa stále viac zbližujú so Sme rodina. Na stole je obchod: Taraba bude zvolený podpredsedom Národnej rady výmenou za podporu koalície a miestom na kandidátke Borisa Kollára. Aj keď má vláda v NR menšinu, potrebných 76 poslancov na odvolanie Matoviča nie je istých. Lenže ktovie, či „nezradí“ niekto z OĽaNO. Veľmi dôležité tiež bude, ako sa k odvolávaniu postavia poslanci Kotlebovej ĽS NS, ktorí pri protiinflačnom balíčku už Matoviča podržali.

Kotlebovci majú teraz podporu niečo nad dve percentá. Je zrejmé, že po ďalších voľbách im dvere parlamentu zostanú zatvorené. Urobia teda všetko preto, aby si predĺžili pobyt na výslní. Istotu nemajú so 6 % ani odídenci z ĽS NS v Uhríkovej Republike (obom hrozí ten istý osud, ako v minulosti rozdelenej SNS). Na druhej strane, ak by ĽS NS (aj Republika) nezahlasovala za odvolanie Matoviča, úplne by sa znemožnila. Zadarmo tak neurobí.

Fico sa ocitol na jednej lodi s Matovičom. Neželá si jeho odvolanie. Lenže pre lídra Smeru by otvorené podržanie ministra financií znamenalo popretie všetkého, čo doteraz vyhlasoval, obrat o 180 stupňov. Pre mnohých voličov by to bolo veľké sústo. Pravdepodobne bude musieť zahlasovať za jeho odvolanie, ale až keď bude mať istotu, že minister financií nebude odvolaný. Čo Fico a Matovič preto urobia?

Matovičov osud ako aj koalície a Slovenska tak závisí od bývalých či súčasných poslancov pravicovo-extrémistickej ĽS NS, či od rozhodnutia jej lídra Mariana Kotlebu právoplatne odsúdeného za sympatie k extrémizmu (odovzdávanie šekov s nacistickou symbolikou). Až sem to dopracovala súčasná koalícia pod vedením Igor Matoviča. To je tá sľubovaná zmena. Slovensko je v peknej kaši.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Richard Sulík #koalícia #Igor Matovič #ĽS NS #menšinová vláda