Aké tresty pre cestných pirátov? V Dánsku sa s nimi nebabrú

Tragická nehoda, pri ktorej vyhaslo päť ľudských životov, opäť otvára otázku adekvátnosti trestov pri jazde pod vplyvom alkoholu.

03.10.2022 20:00
debata (38)

Ak v súčasnosti niekto „nafúka“ do jedného promile, je jeho konanie považované za priestupok. V takomto prípade môže policajt vodičovi zadržať vodičský preukaz a uložiť mu pokutu od 150 do 800 €. Nezodpovedný vodič môže dokonca dostať zákaz šoférovania až na tri roky. No až nad hodnotu 1 ‰ je jazda pod vplyvom alkoholu posudzovaná ako trestný čin.

Hoci za poslednú dekádu sa tresty sprísnili, jazda pod vplyvom alkoholu či agresívni šoféri, ktorí majú pocit, že cesta patrí iba im, sú na Slovensku stále veľkým problémom.

Ak sa niekto nevie spratať do kože, nepomôžu apely, aby sa správal zodpovedne, ani súčasné peňažné tresty. Pretože tí, ktorí jazdia opití, si zjavne pokuty dovoliť môžu. Možno by stálo za zváženie, či by vodiči nemali byť sankcionovaní podľa výšky príjmu, fixne stanoveným percentuálnym podielom. Tento model funguje už v niekoľkých krajinách a aj tí zámožnejší, keď vysolia niekoľkotisícové pokuty si potom rozmyslia, ako sa budú správať na cestách…

S ďalším riešením prišiel Igor Matovič, a v tomto prípade s ním možno výnimočne súhlasiť. Keď šéf OĽaNO avizoval, že na koaličnej rade navrhne, aby vozidlá vodičov s jedným a viac promile alkoholu v krvi prepadli štátu, nevedno, či išlo len o impulzívny nápad, alebo mal informácie, ako to funguje inde.

Faktom je, že v Dánsku od marca minulého roka platí zákon o tzv. bezohľadnej jazde (vanvidskørsel). Ten sudcom umožňuje skonfiškovať auto v prípade usmrtenia z nedbanlivosti a pri jazde s hladinou alkoholu v krvi vyššou ako dve promile. Zákon zahŕňa aj jazdu o viac ako 100 % nad povolenú rýchlosť, ak je povolená rýchlosť vyššia ako 100 km/h, či jazdu rýchlosťou vyššou ako 200 km/h bez ohľadu na povolenú rýchlosť.

A čo je zaujímavé, zákon umožňuje zhabať aj požičané autá a vozidlá prenajaté od lízingových spoločností. Tri mesiace po prijatí nového zákona skonfiškovali dánski policajti 230 vozidiel vrátane takmer stovky prenajatých alebo lízingových vozidiel…

Drakonické, ale ako sa hovorí: na hrubé vrece hrubá záplata.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Dánsko #alkohol za volantom #cestní piráti #tragická nehoda na Zochovej