Osudová sobota. Dohodne sa nakoniec vláda s lekárskymi odborármi?

V piatok nám konečne svitla nádej. Po rokovaniach premiéra Eduarda Hegera so Slovenskou lekárskou komoru sa vláda vracia za rokovací stôl s Lekárskym odborovým združením. Lekári z komory boli ochotní stať sa mediátormi medzi dvomi rozsvárenými stranami. Odborári komoru odmietli (majú k tomu pádne dôvody), nie však samotné rokovania.

25.11.2022 20:30
debata (4)

O krok späť vyzývali vládnych predstaviteľov viacerí – či zo strany lekárov, alebo politikov. Urobila tak aj bývalá koaličná strana SaS, ktorá z princípu nie je príliš naklonená odborárom, aj teraz sa k požiadavkám lekárov vyjadruje kriticky. A prekvapivo aj bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí. Ten dokonca kritizoval svojho straníckeho šéfa Igora Matoviča za postup, ktorý zvolil. Pritom minister financií, keby mal tú moc, by Krajčího ihneď urobil opätovne ministrom zdravotníctva.

Pravdepodobne na Matoviča a Hegera tlačia aj koaliční partneri, i zvnútra hnutia OĽaNO. Financmajster sa nakoniec schladil. Krok späť zatiaľ neurobil, no aspoň sa zastavil. Svoju novú bombu – náborový príspevok pre nových lekárov – v piatok verejne nepredstavil, hoci to vo štvrtok sľúbil. Aj to je pokrok. Po tom, čo jednotlivé nemocnice začali postupne počas dňa rušiť od decembra plánované operácie, ani príliš na výber nemal.

Aj po tom, čo českí lekárski odborári vyjadrili solidaritu so slovenskými kolegami a Hegerovu výzvu na pomoc označili za iluzórnu pre zlý personálny stav v českých nemocniciach. Zbytočná premiérova blamáž. Pokračovať Matovičom v nastúpenej ceste by bol totálny hazard so Slovenskom, so zdravím, a možno aj so životmi, tisícov ľudí.

Na rokovaniach bude nutné zachovať chladnú hlavu a racionálne premýšľanie. Sedem z ôsmich požiadaviek lekárov je dohodnutých. Medzi nimi aj požiadavka (číslo 3) o navýšení platov zdravotných sestier a pôrodných asistentiek (lekárska komora bola podľa odborárov v minulosti proti). Preto by Matovič nemal klamať, keď obviňuje lekárov, že im nejde o platy sestier a vláde áno.

Tiež je dohodnutá požiadavka (číslo 2) o navýšení počtu lekárov, sestier a pôrodných asistentiek. Financmajster tak môže po podpísaní memoranda predstaviť náborový príspevok. Odborári by si tiež mali vstúpiť do svedomia, urobiť gesto dobrej vôle a prijať platovú ponuku vlády. Určite nie je nízka, ani neprijateľná.

Koalícia nemá právo hazardovať s krajinou. Nielenže nemá väčšinu v parlamente, ale podľa posledného prieskumu agentúry AKO pre televíziu Joj podporuje súčasné koaličné strany spolu iba 16,3 % opýtaných. Hoci v parlamentných voľbách pôvodný koaličný štvorlístok získal ústavnú väčšinu (viac ako 90 poslancov), bolo to len preto, že PS/Spolu a KDH sa tesne nedostali do parlamentu. Inak by koaličné strany nezískali ani obyčajnú väčšinu.

Od začiatku na túto šťastnú zhodu okolností zabúdajú a správajú sa príliš sebavedome, spupne a arogantne. Teraz sa ponúka skvelá príležitosť, aby vláda konečne preukázala trochu pokory a skromnosti.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #slovenská lekárska komora #Igor Matovič #výpovede lekárov #štrajk lekárskych odborov #Hegerova vláda