Sulíkov vabank: malý krok pre Slovensko, veľký pre SaS?

Sulíkova strana opäť vystrkuje rožky. Tentoraz saskári pritlačili na pílu a podali návrh na odvolanie celej vlády. Čo tým sledujú? A prečo sa to celé javí nedomyslené?

01.12.2022 19:00
debata (21)

Malý krok pre Slovensko, veľký krok pre SaS? Iniciovanie vyslovenia nedôvery vláde je silnou kávou. Podľa Sulíka vláda stratila nárok na vládnutie, a keď to podľa neho nevedia, „radšej nech idú do čerta”. Problém vidí najmä v konfliktnej politike lídra OĽaNO, ktorá živí nedôveru občanov v demokraciu. Sulíkovcom navyše prekáža Matovičov prístup k štátnemu rozpočtu, neochota riešiť zásadné reformy v systéme spravodlivosti a arogantné vládnutie de facto lídra koalície Borisa Kollára. To sú však všetko veci, o ktorých vieme už od čias, keď bola SaS ešte súčasťou tohto zoskupenia. Otázkou tak je: Prečo teraz?

Pravdepodobne ide o mix viacerých dôvodov. Po tom, čo Sulíkovi nevyšiel pokus o letno-jesenné rošády, jeho strana stráca podporu a je odsúvaná na vedľajšiu koľaj. Zároveň si asi začína uvedomovať, že pre voliča SaS môže byť ich opozično-koaličná politika nezrozumiteľná. Azda aj to viedlo k takémuto vabanku, keďže súčasný stav je pre liberálov neudržateľný. A to nehovoriac o kúte, do ktorého ich zahnal Igor Matovič návrhom štátneho rozpočtu, pri ktorom sa javí, že vyhrať nemôžu.

Napriek tomu je rozhodnutie SaS bizarné. Na jednej strane saskári hovoria, že vláda má ísť do čerta, lebo „to nedáva“ a druhým dychom dodávajú, že nebudú presviedčať svojich parlamentných kolegov, aby návrh podporili. Prečo, ak je to také vážne? Vzhľadom na nestabilnú, ad hoc väčšinu v parlamente, ktorá premenlivo hlasuje za vládne návrhy, je to zvláštna taktika. Najmä ak to s odvolávaním myslia vážne.

Podľa Sulíka je jedným z dôvodov odvolávania zlyhanie vlády (a teda aj Mikulcovo) pri manažovaní migračnej krízy. Deklaroval tiež to, že klub SaS bude pri hlasovaní o osude vlády jednotný. A to všetko sme sa dozvedeli chvíľu po tom, čo parlament neodvolal ministra Mikulca aj kvôli chýbajúcim hlasom z klubu SaS. Na vlažný vzťah politikov ku konzistentnosti ich vyjadrení sme si už zvykli. Expresné otočky však vždy prekvapia. Najmä ak od nich závisí osud vlády.

Sulík má síce pravdu, že Matovičova konfliktná politika podporuje nárast antisystémových síl. No nedomyslené a prvoplánové kroky nemajú o nič menší podiel na marazme, v ktorom sme sa ocitli.

Dnes je predčasné hovoriť, či kabinetu Eduarda Hegera zvoní umieračik. Ak súčasné zloženie parlamentu nebolo schopné vysloviť nedôveru najnedôveryhod­nejšiemu ministrovi Matovičovi, pri celej vláde to bude ešte ťažší oriešok.

Otázkou je aj to, či to nemôže celú situáciu len zhoršiť. Ak by totiž Matovičovi a Kollárovi skutočne išlo o krk, zachránia si ho najmä vďaka podpore parlamentných extrémistov. No tí nebývajú lacní. Preto sa pokojne môže stať, že za podržanie vlády dostanú ďalšie ústupky pri rozpočte alebo iných zákonoch (napr. v otvorených novelách trestného práva). A tomu sa zväčša hovorí gól do vlastnej brány.

Saskári sa pri svojom kroku opierali aj o utorkové posolstvá prezidentky, podľa ktorej sme na ceste ku kríze demokracie pokým sa nezmení štýl vládnutia. Skutočnosťou však je, že krízu demokracie zažívame už dnes. A tento parlamentný chaos je len jeho ďalším prejavom. Sulík má síce pravdu, že Matovičova konfliktná politika podporuje nárast antisystémových síl. No navonok sa javiace nedomyslené a bombastické kroky nemajú o nič menší podiel na marazme, v ktorom sme sa ocitli.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Hegerova vláda #SASKA