Richard Sulík - užitočný idiot Roberta Fica

Hlasovanie o štátnom rozpočte je vždy určitou formou vyjadrenia dôvery vláde. Ak zákon roka neprejde, je len otázkou času, kedy vláda padne. Prečo teda Richard Sulík v rovnakom čase vyvoláva samostatné hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde? Má to zmysel?

02.12.2022 20:00
debata (44)

Ak sa chce SaS pasovať do roly hlavnej opozičnej strany, ktorá chce povaliť nekompetentnú a veľmi neobľúbenú vládu, tak je na omyle. Podľa posledných prieskumov Sulíkovu stranu podporuje iba šesť percent voličov (menej ako OĽaNO). Naopak, Hlas a Smer atakujú 20 %. Pred odchodom z koalície boli preferencie SaS a Smeru na rovnakej úrovni. Sympatizanti liberálov opustili práve preto, že z koalície odišli a postavili sa po boku smerákov. Akoby to Sulíkovi nestačilo, teraz si pomohol podpismi poslancov Hlasu (prečo neiniciovali odvolanie oni?). Nielenže Sulíkovi hrozí prepad pod hranicu piatich percent, ale robí aj užitočného idiota Ficovi a Pellegrinimu.

Sulíkov návrh je pre nich vykúpením. Podľa najnovšieho prieskumu agentúry AKO pre TV Joj sa januárového referenda o predčasných voľbách mieni zúčastniť iba 37,1 % opýtaných. Smeru i Hlasu hrozí blamáž. Sulík im podáva pomocnú ruku. Ak odvolávanie v parlamente nevyjde, budú na základe toho môcť burcovať ľudí na účasť. Ak by vyšlo, vyhnú sa fiasku. Sulík už raz Ficovi dobre poslúžil, prečo nie aj druhýkrát?

SaS stačilo počkať. Ak by referendum bolo neúspešné, mohla vyčkať na nové atómovky Igora Matoviča a potom iniciovať pád vlády. Predčasné voľby sú reálnym riešením na stupňujúce sa napätie v spoločnosti. Predstava, že ešte rok budeme obeťami nápadov ministra financií, je neznesiteľná. Jeho schopnosť rozdeľovať spoločnosť nemá medze.

Sulík sa pritom už nemôže spoliehať na často skloňovanú povolebnú liberálnu koalíciu Hlasu, PS a SaS. Tieto strany by podľa terajších volebných preferencií vládu nezostavili. Naopak, stále reálnejšie sa javí koalícia Smeru, Hlasu a SNS (aby neprepadla, pôjde do volieb v koalícii so Smerom), čo znamená krok dozadu, žiadny posun pre Slovensko. Fico a Pellegrini momentálne nemajú ako adepti na premiérske kreslo súperov. Sulík premiérsku ambíciu nemá, Heger, Šimečka a Majerský sú nevýrazní, pre expremiérov nepredstavujú žiadnu hrozbu, zostáva akurát Matovič…

Pokiaľ bude SaS stále viac spolupracovať so Smerom a Hlasom, stratí aj to málo voličov, ktorí jej zostali, a reálne jej hrozí, že sa v predčasných voľbách nedostane ani do parlamentu.

Oveľa realistickejšia ako predseda SaS je jeho bývalá dvojka Lucia Ďuriš Nicholsonová. Tá si uvedomuje, že občianski liberáli a umiernení kresťanskí konzervatívci (zoskupení v koalíciách ako v Česku) nemajú vo voľbách šancu, ak nenájdu dôveryhodného lídra. Nestačí však iba známe meno (Ivan Korčok, Mikuláš Dzurinda), Slovensko potrebuje človeka, ktorý prinesie nového ducha a inšpiratívne myšlienky. Osobnosť, ktorá nebude rozdeľovať, ale spájať. Lenže do súčasného cirkusu sa nikto nehrnie.

Inak predčasné voľby prinesú návrat Fica (alebo Pellegriniho) na premiérsku stoličku. Nebolo by to v našom regióne prvýkrát, čo sa už odpísaný politik triumfálne vrátil. Spomeňme si na Zemana, Orbána, Kaczyńského, Janšu v Slovinsku (i Mečiara) alebo neuveriteľný príbeh Paksasa v Litve.

Podľa prieskumu Ipsos pre Denník N majú Fico i Pellegrini aj medzi súčasným torzom voličov SaS iba malú podporu, na rozdiel od Hegera. Navyše napriek stúpajúcim preferenciám Smeru Ficovi nedôveruje vyše 50 % voličov (horšie na tom sú iba Matovič a Kotleba). Pokiaľ bude SaS stále viac spolupracovať so Smerom a Hlasom, stratí aj to málo voličov, ktorí jej zostali, a reálne jej hrozí, že sa v predčasných voľbách nedostane ani do parlamentu. Sulík koná ako politický samovrah.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #Richard Sulík #Hlas #Peter Pellegrini #Hegerova vláda #SASKA