Konflikt na Ukrajine sa dostal do slepej uličky. Putin odmieta rokovať

Západ bol dlho obviňovaný, aj našimi „mierotvorcami“, že odmieta rokovania s Ruskom o mieri na Ukrajine.

06.12.2022 20:00
debata (51)

Minulý týždeň americký a francúzsky prezident Joe Biden a Emmanuel Macron vyslali signály, že sú pripravení rokovať a hľadať kompromis prijateľný pre všetky strany. Je to však práve Rusko, ktoré slovami hovorcu Kremľa Peskova nevidí žiadne vyhliadky na mierové rokovania.

Kremeľ sa totiž momentálne cíti na koni. Moskve sa podarilo zastaviť ofenzívu Kyjeva a zabralo masívne bombardovanie ukrajinskej energetickej infraštruktúry. Milióny mrznúcich Ukrajincov bez elektriny pohladili duše kremeľských vládcov. Navyše sankcie ako zaručený nástroj Západu na obmedzenie schopnosti Ruska viesť vojnu sa míňajú účinkom.

Aj od pondelka platné embargo a cenový strop na ruskú ropu (prepravovanú po mori) vo výške 60 dolárov za barel (trhová cena sa pohybuje okolo 80 USD) nebude mať pre Moskvu vážnejšie následky. Sankcie sú komplikované (ležia na pleciach západných dopravných a poisťovacích spoločností) a nakoniec budú viesť iba k premodelovaniu tokov obchodovania s ropou na svetovom trhu: Rusko bude dodávať tekuté zlato do iných častí sveta.

To neznamená, že by sme sa nemali postupne zbavovať závislosti od ruského plynu a ropy. Minimalizovanie obchodných vzťahov s krajinou, ktorá nám de facto vyhlásila „svätú“ vojnu, je logickým krokom. Dovoz ruského plynu do EÚ klesol počas roka zo 40 % pod hranicu siedmich percent. Na rozdiel od USA, Kanady a Veľkej Británie si však v EÚ škodíme viac, ako je prípustné.

Podľa predsedu Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Petra Mihóka v platnosti je okolo 5 000 sankcií proti ruskému štátu, firmám a fyzickým osobám. Okrem malého vplyvu na vojnu sa v neprehľadnom systéme strácajú európske firmy, ktoré často netušia, či niektoré sankcie náhodou neporušujú.

Aj preto je najvyšší čas sadnúť si za rokovací stôl a začať hľadať spravodlivý a trvalý mier, ako povedal šéf americkej diplomacie Blinken. Dúfajme, že aj naši „mierotvorcovia“ si všimnú, kto teraz odmieta rokovať.

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #mierové rokovania #Emmanuel Macron #vojna na Ukrajine