Ríšske bláznovstvo alebo posledné varovanie pre Európu?

Počas minuloročných protipandemických protestov v Nemecku nás pobavila skupinka požadujúca návrat Nemeckého cisárstva (1871 - 1918). V stredu ráno sme vytriezveli. Nešlo o žiadnych polobláznov, ale o organizovanú skupinu, ktorá plánovala štátny prevrat.

07.12.2022 20:00
debata (32)

Ríšski občania – ako sa skupina nazýva – majú až 21-tisíc členov (radikálny nárast zaznamenala v roku 2018). Má dve krídla – politické a vojenské. Len v rokoch 2015 – 2017 jej členovia spáchali 10 500 násilných trestných činov. Pri stredajšej policajnej razii bolo zadržaných 25 ľudí. Medzi nich patrila politička radikálnej pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) či člen zrušenej elitnej armádnej jednotky Komando špeciálnych síl. Na čele stál „šľachtic“ Henrich XIII., ktorý mal byť dosadený za nového cisára.

Skupina bola ovplyvnená americkým konšpiračným zoskupením QAnon. Jeho prívrženci vtrhli v januári 2021 za ľahostajného pozorovania prezidenta Trumpa do amerického Kongresu. Ríšski občania plánovali obsadiť nemecký parlament. Výzbroj im nechýbala…

Nemýľme sa. Už počet a podpora zo strany bývalej šľachty napovedá, že nejde iba o jedincov „zmagorených“ sociálnymi sieťami. Tie síce napomáhajú šíreniu bludov a konšpirácií, zasievajú semeno, ktoré neskôr vyklíči, ale sú iba prostriedkom.

Úrodnou pôdou je ideový marazmus v Európe. Európa stratila étos. Ekonomicky je prepojená, zjednocovanie či asimilácia (viď marocké oslavy občanov krajín únie) sa dostali do slepej uličky. Klimatická kríza je hrozba, nie pozitívna idea do budúcnosti. Výmena benzínových áut za elektromobily predsa nemôže inšpirovať a uspokojiť hladného ducha. V politike sú vítaní iba priemerní, bez charizmy a ideí, ponúkajúci nezáživné kompromisy kompromisov.

Nečudujme sa, že duchovne vyhladovaní ľudia siahnu po čomkoľvek. To je živná pôda pre rôzne hnutia ženúce myšlienky do extrému – historického, náboženského, nacionálneho – ktoré ponúkajú osamelým dušiam bez identity vykúpenie, nádej, riešenie, falošné hrdinstvo, identitu. Topiaci sa aj slamky chytá.

Ak v Európe nevyklíčia nové inšpiratívne idey, nebezpečných polobláznov typu Ríšskych občanov bude iba pribúdať.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Nemecko #Európa #pravicový extrémizmus #politický extrémizmus #QAnon