Fico a Pellegrini podrazili voličov

Robert Fico a Peter Pellegrini dva roky volajú po predčasných voľbách. Keď konečne nastala v Národnej rade príležitosť hlasovať za ne, tak obrátili o 180 stupňov a ruky za ne nezdvihli.

25.01.2023 19:00
debata (65)

Výhovorky o tom, že v ústavnom zákone o skrátení volebného obdobia nebolo zakomponované referendum, sú doslova smiešne a čisto demagogické. Veď keď niekto urputne bojuje za predčasné voľby, tak je jedno, akým spôsobom ich dosiahne. Ide predsa o to, aby súčasná vláda skončila a ľudia si čo najskôr vybrali nových poslancov. Navyše je stále v hre návrh podpredsedu NR SR Petra Pčolinského o skracovaní volebného obdobia referendom (o ktorom sa môže kedykoľvek hlasovať), čo Fico a Pellegrini dobre vedia.

Mávanie právami občanov a priamou demokraciou slúži iba ako účelový prostriedok na upútavanie pozornosti a taktická zbraň na presadzovanie záujmov Smeru a Hlasu. Ak by Ficovi a Pellegrinimu naozaj záležalo na demokracii, tak by rešpektovali vôľu ľudu. V sobotu občania referendum o predčasných voľbách neschválili.

Hoci účasť bola hojná – 1,2 milióna, je to stále len zhruba 27 %. Keď budeme spravodliví a preklopíme to na parlamentné čísla, tak ústavnej väčšine 90 poslancov zodpovedá podľa poslednej účasti vo voľbách v roku 2020 1,8 milióna voličov – čo sú 3/5 zo zhruba troch miliónov voličov, ktorí prišli k urnám.

Odopretie dosiahnutia predčasných volieb referendom – presnejšie by malo byť ľudovým hlasovaním – nie je pošliapavanie demokracie. Zo 46 krajín Rady Európy je zavedené iba v 40-tisícovom Lichtenštajnskom kniežactve a v Lotyšsku. Chcú nám dvaja expremiéri nahovoriť, že v ostatných demokraticky oveľa vyspelejších krajinách je okliešťovaná demokracia? V „ospevovanom“ Orbánovom Maďarsku je dokonca referendum ústavou zakázané. A na Ukrajine v minulosti rovnaké požiadavky zarazila Benátska komisia – je to cudzie západnej demokracii.

Fico a Pellegrini vyslali v predstihu signál, ako mienia dodržiavať svoje sľuby po voľbách. Voliči by si preto mali dať pozor. Ak chcú voliť z protestu, mali by myslieť na to, čo bude nasledovať po voľbách.

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Peter Pellegrini #referendum o predčasných voľbách #referendum 2023