Trest pre zodpovedných seniorov

Staršia generácia je naučená hospodáriť zodpovedne. Seniori si počas pracovného života poctivo odkladali ťažko zarobené peniaze na krízové situácie v starobe. Súčasná vysoká inflácia im ich roztápa ako jarné slnko sneh.

26.01.2023 20:00
debata (29)

Mladšie generácie sa k životu stavajú úplne inak. Ovplyvnené všadeprítomnými reklamami sa naučili žiť mimo reality. Neskrotné túžby si financujú čoraz častejšie rôznymi pôžičkami a spotrebnými úvermi. Jeden úver sa spláca ďalším. A tak stále dookola.

Život na dlh sa stal neodmysliteľnou súčasťou života, moderným postojom. Obmedzovať sa netreba, hoci na to reálne nemáme. Vypláca sa to. Vysoká inflácia minulé dlhy prudko znižuje. Ani vyššie úrokové sadzby tento pokrivený trend dramaticky nezmenili.

To, že sa Slováci naučili žiť na dlh a ani pandémia to príliš nezmenila, dokazujú aj posledné štatistiky. Podľa údajov Eurostatu sme v rokoch 2019 až 2021 mali najmenšie výkyvy v spotrebe v EÚ. Počas pandémie sme nákupy na rozdiel od iných krajín obmedzili minimálne. A to v čase, keď ľudia mnohých profesií živorili, vyhliadky do budúcnosti boli zúfalé. Bez siahnutia na úspory či bez úveru by to nešlo.

V minulom roku nám po Litve najviac klesli úspory z krajín eurozóny. Kým v roku 2020 si ľudia dokázali z príjmov nasporiť 13,5 %, v roku 2022 už iba šesť percent. Nečudo, že na nedávne predvianočné nákupy sme minuli o tretinu viac ako v predošlom roku.

Vysoký dopyt „prikurovaný“ spotrebou na dlh ženie hore ceny všetkých tovarov, zvlášť potravín. Podľa údajov Eurostatu ceny potravín za posledné tri roky rástli na Slovensku oveľa rýchlejšie ako v západných krajinách EÚ. Obeťou sú najmä seniori. Malé dôchodky im ledva pokryjú čoraz drahšie tovary a tvrdou prácou a odriekaním nazbierané úspory im miznú pred očami. Je to výsmech zodpovednému správaniu.

© Autorské práva vyhradené

29 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #úspory #seniori #spotreba domácností #spotrebné úvery #rast cien potravín #dôchodcovská inflácia