Začiatok konca Andreja Babiša?

Po debakli Andreja Babiša v prezidentských voľbách sa objavili úvahy, že je to začiatok konca jeho politickej kariéry. Tretia porážka za sebou mu vraj zlomí väz.

29.01.2023 19:00
debata (8)

Treba povedať, že sú to skôr zbožné priania jeho politických rivalov, ktoré nemajú žiadny reálny základ. Jeho hnutie ANO kraľuje stále prieskumom verejnej mienky a nič nenasvedčuje, že by sa to v dohľadnom čase malo zmeniť.

Babiš síce nedokázal presvedčiť polovicu národa, aby ho volili za hlavu štátu, na to je príliš polarizujúci, no stále disponuje takým obrovským rezervoárom priaznivcov, aby dokázal vyhrať parlamentné voľby. Jeho skutočný problém spočíva v tom, že nebude mať s kým ísť do koalície, pretože „povysával“ voličov ČSSD aj KSČM, a tieto strany sa nedostali do parlamentu. A keďže v kampani sa ostro vymedzil aj voči Okamurovej SPD, jeho koaličný potenciál zostáva takmer nulový.

Napokon v podobnej situácii bol aj Robert Fico. Po drvivej porážke od Andreja Kisku v r. 2014 (59,38 % – 40,61 %) však dokázal Smer úspešne priviesť k víťazstvu.

Ukazuje sa, že minimálne v našom regióne je veľký rozdiel medzi voľbami parlamentnými a prezidentskými. Strany, vzhľadom na to aký majú pošramotený imidž, nie sú schopné vygenerovať kvalitného kandidáta, a tak namiesto neho prichádzajú nezávislé osobnosti, hoci bez politických skúseností (Čaputová, Pavel).

Toto však nie je iba problém Česka a Slovenska, ale aj krajín, ako je Rakúsko, kde sa dlhé roky na prezidentskom poste striedali kandidáti dvoch najsilnejších strán – ľudovcov a sociálnych demokratov. Stačilo, aby sa do druhého kola dostal pre väčšinu voličov neprijateľný Norbert Hofer z extrémistickej FPÖ, a prezidentom sa v r. 2016 stal nezávislý kandidát Alexander Van der Bellen (pôvodne zo strany Zelených), ktorý nedávno svoj post obhájil.

Príčinu treba hľadať v priamej voľbe prezidenta. Tá pootvorila dvierka nezávislým kandidátom. V parlamentných voľbách s pomerným systémom sa však hrá podľa iných pravidiel. Preto je skoro pochovávať Babiša.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Petr Pavel #Zuzana Čaputová #prezidentské voľby v Česku